Νέα δεδομένα δημιουργούνται στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία αμέσως μετά το δημοψήφισμα που κέρδισε ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες όχι μόνο υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό τη νίκη του Ερντογάν, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη υπήρξε ένα κλίμα αμφισβήτησης του αποτελέσματος, οι παρατηρητές έκαναν λόγο για παρατυπίες στη διαδικασία και το φάντασμα της νοθείας πλανάται πάνω από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού όμως, ο Ερντογάν δέχθηκε το πιο σημαντικό τηλεφώνημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε και συνεχάρη τηλεφωνικά τον Ταγίπ Ερντογάν για την επιτυχία του και τον ευχαρίστησε για τη στάση του στο Συριακό. Μάλιστα πρόλαβε και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η στήριξη του Λευκού Οίκου προσφέρει προφανώς οξυγόνο στον Τούρκο πρόεδρο και βέβαια του δίνει αρκετό «αέρα» να κινηθεί ελεύθερα στην ευρύτερη περιοχή με ό,τι σημαίνει αυτό για τις ελληνουτουρκικές σχέσεις.
Μάλιστα ο ενισχυμένος πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά από την εκλογή του δεύτερου, τον Μάιο, πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου.
Ο Τραμπ, από το τηλέφωνο, υποσχέθηκε στενή συνεργασία για τη Συρία, το Ιράκ και τον πόλεμο κατά των κούρδων μαχητών, ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας.
«Εκτιμώ τη φιλία μας, έχουμε πολλά σημαντικά πράγματα να κάνουμε μαζί», φέρεται να είπε ο Τραμπ, όπως αναφέρουν οι πηγές της τουρκικής προεδρίας σε μια ανακοίνωση που δίνει την ανάγνωση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος από την Αγκυρα.
Μάλιστα και ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε την πρώτη του συνέντευξη, μετά το δημοψήφισμα στο CNN, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο που επέκρινε έντονα τους προηγούμενους μήνες.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε πάντως χθες επισήμως από την κεντρική εφορευτική επιτροπή (YSK) να κηρύξει άκυρη την αναμέτρηση της Κυριακής και να προκηρύξει εκ νέου δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για νοθεία. Η κυριότερη ένσταση του CHP αφορά την αμφιλεγόμενη απόφαση της YSK να νομιμοποιήσει, ενώ η ψηφοφορία έβαινε προς το τέλος της, τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια που υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια, ενώ το αποτέλεσμα κρίθηκε για λιγότερο από 1,4 εκατομμύριο ψήφους.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σήμερα πως η κρίσιμης σημασίας αναφορά των ευρωπαίων παρατηρητών για το δημοψήφισμα για την επέκταση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περιέχει αρκετά λάθη, για τα οποία πιστεύει πως έγιναν εσκεμμένα.
Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσαν πως το δημοψήφισμα της Κυριακής ήταν μια αναμέτρηση με άνισους όρους.
«Η έκθεση του ΟΑΣΕ δεν έχει αξιοπιστία καθώς οι παρατηρητές τους στερούνται αντικειμενικότητας και μεροληπτούν σε ακραίο βαθμό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.