Το αμερικανικό Πεντάγωνο προσπαθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες να εξηγήσει τις αιτίες πίσω από την αύξηση του αριθμού των απωλειών μεταξύ των αμάχων, από τις αεροπορικές επιχειρήσεις βομβαρδισμού που διεξάγονται κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν σκεπτικισμό σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κι αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των θυμάτων, σχολιάζει η Washington Post σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Από την πλευρά τους, στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στους κανόνες για τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά στόχων τόσο στο Ιράκ, όσο και τη Συρία. Παράλληλα, αποδίδουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στην εντατικοποίηση των πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς το Ισλαμικό Κράτος εξαπολύει την τελευταία φάση της αντεπίθεσης του, σε κατοικημένες περιοχές όπως εντός της πόλης της Μοσούλης.
Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί τόσο στο Ιράκ, όσο και τη Συρία αναρωτιούνται μήπως ο αυξημένος αριθμός των απωλειών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού είναι συνέπεια της στρατιωτικής τακτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και των προτάσεων του Αμερικανού προέδρου σχετικά με την «εξουδετέρωση» των οικογενειών των τζιχαντιστών που έχουν ενταχθεί και πολεμούν με το Ισλαμικό Κράτος.
Τα πρόσφατα περιστατικά, αλλά και η (διεθνής) προσοχή που έχει δοθεί σε αυτά, προκαλούν κλίμα ανησυχίας εντός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων κι αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών βομβαρδισμών, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι έχει υποβαθμιστεί η μαχητική ικανότητα των ΗΠΑ έναντι του Ισλαμικού Κράτους. «Οι εξελίξεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα μας τουλάχιστον στην περιοχή, αλλά και διεθνώς καλλιεργώντας αρνητική δυναμική στην αποτελεσματικότητα της συμμαχίας μας. Κι αυτό ακριβώς είναι ο στόχος του Ισλαμικού Κράτους, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης Τζόζεφ Σκρόκα, στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, στη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης των ΜΜΕ.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου ν’ αποδοθούν ευθύνες για τις απώλειες αμάχων, η απόρρητη φύση των πληροφοριών γύρω από τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και η πολύπλοκη διαδικασία των αεροπορικών βομβαρδισμών, έχουν επιτρέψει στο Ισλαμικό Κράτος να προωθήσει τις δικές του απόψεις για τα γεγονότα. Έτσι, οι τζιχαντιστές κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι σκότωσαν εκατοντάδες κατοίκους της Μοσούλης, κάνοντας λόγο για «σφαγές» που διαπράττουν Αμερικανοί και Ιρακινοί τόσο στην αναφερόμενη πόλη, όσο και σε άλλες περιοχές του Ιράκ.
«Δίνουμε περιθώριο στον εχθρό που θέλει να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι δε νοιαζόμαστε για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Ντέπτουλα συνταξιούχος στρατηγός της αμερικανικής αεροπορίας που ηγείται του ινστιτούτου (the Mitchell Institute for Aerospace Studies.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις από την πλευρά τους, έχουν δημοσιοποιήσει δύο περιστατικά βομβαρδισμών στις 16 Μαρτίου (σε μικρή απόσταση από τζαμί στη Συρία) και στις 17 Μαρτίου (κατά κτιρίου στη Μοσούλη) με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 140 αμάχων. Οι δύο αυτές επιθέσεις διερευνώνται από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.
Από την άλλη μεριά, η αύξηση των ανθρώπινων απωλειών από αεροπορικές επιδρομές ήταν τόσο δραματική τον προηγούμενο μήνα, ώστε μία ομάδα παρακολούθησης των συναφών δραστηριοτήτων (Airwars) ανέστειλε την παρακολούθηση των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία, προκειμένου να επικεντρώσει την προσοχή της, στις επιχειρήσεις αεροπορικού βομβαρδισμού, που πραγματοποιεί η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει τη διεξαγωγή των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά του Ισλαμικού Κράτους, το 2014, τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ, ως τους πιο σχολαστικούς σχετικά με την αποφυγή παράπλευρων απωλειών ανθρώπινης ζωής.
Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο στην προσπάθεια που έκανε για να εξηγήσει την αύξηση του αριθμών των αναφερόμενων απωλειών, μάλλον έκανε την κατάσταση πιο δύσκολη.
Σε πρώτο επίπεδο, ένας Αμερικανός στρατηγός στο Ιράκ, δήλωσε ότι έχουν γίνει «μικρές τροποποιήσεις» στους κανόνες διεξαγωγής των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, ο στρατιωτικός προϊστάμενός του, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι οι κανόνες εμπλοκής στη διεξαγωγής των αναφερόμενων αεροπορικών επιχειρήσεων παραμένουν αμετάβλητοι
Στο θέμα επανήλθε εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία, προσπάθησε την επόμενη ημέρα να μοιράσει τη διαφορά, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι οι κανόνες εμπλοκής έχουν «σε τεχνικό επίπεδο αλλάξει» την προηγούμενη χρονιά, ενώ το γεγονός αυτό, «δε σημαίνει σε καμία περίπτωση μικρότερη ανοχή στις απώλειες μεταξύ αμάχων.» Οι αλλαγές που έγιναν τον τελευταίο χρόνο δρομολογήθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες παραμονής στην εξουσία του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με χαμηλόβαθμους αξιωματικούς στο Ιράκ, να αποκτούν δικαίωμα έγκρισης για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματικών, για το αν η παραπάνω αλλαγή, αποτελεί αλλαγή των κανόνων εμπλοκής.
Η συζήτηση για το πλαίσιο διεξαγωγής των αεροπορικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κι ενώ η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις την επιτάχυνση της ήττας των τζιχαντιστών, αλλά και την επανεξέταση των περιορισμών που είχε λάβει η κυβέρνηση Ομπάμα το καλοκαίρι, προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων. Οι κανόνες αυτοί, είχαν προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των στρατιωτικών επιτελών, που παραπονούνταν για το χαμηλό ρυθμό εξέλιξης των πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και για χαμένες ευκαιρίες για την ανάληψη δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Στη Μοσούλη, έχει επιβεβαιωθεί η χρήση αμάχων από το Ισλαμικό Κράτος στη λογική «ανθρώπινων ασπίδων» ώστε να είναι εκτεθειμένοι στα πυρά των αεροπορικών βομβαρδισμών της διεθνούς συμμαχίας, προκειμένου να επιβραδυνθεί η ανακατάληψη της πόλης, αλλά και να προκληθεί διεθνής αρνητικός αντίκτυπος από τα ΜΜΕ.