Οι αρχές της Λιβύης απελευθέρωσαν χθες 28 υπηκόους της Ερυθραίας και 7 της Νιγηρίας που είχαν απαχθεί και κρατούνταν ως σκλάβες από το Ισλαμικό Κράτος στη Σύρτη και τελούσαν υπό κράτηση από τότε που η τζιχαντιστική ομάδα έχασε την πόλη τον Δεκέμβριο.
Εκτός από δύο άτομα, τα υπόλοιπα της ομάδας που απελευθερώθηκε είναι γυναίκες και παιδιά που δραπέτευσαν από τη Σύρτη, πρώην προπύργιο του ΙΚ στην κεντρική Λιβύη, ενώ δυνάμεις από τη γειτονική πόλη Μισράτα πολεμούσαν για να εκδιώξουν τους μαχητές στο τέλος του 2016.
Μερικές από τις γυναίκες είχαν σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη αλλά απήχθηκαν από μαχητές του ΙΚ και κρατήθηκαν ως σκλάβες για σεξ.
‘Οταν δραπέτευσαν από τη Σύρτη, ερευνήθηκε η πιθανότητα να αποτελούν μέλη των τζιχαντιστικών ομάδων και κρατήθηκαν για αρκετούς μήνες σε φυλακή της Μισράτα.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Λιβύης ανακοίνωσε ότι είχε απαλλάξει τις γυναίκες από κάθε υποψία κατηγορίας στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά η απελευθέρωσή τους καθυστέρησε για πολλές εβδομάδες ακόμα για αδιευκρίνιστους λόγους.
Χθες τις υποδέχθηκε προσωπικό της υπηρεσίας προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) και της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης, προτού μεταφερθούν σε καταφύγιο για ιατρικούς ελέγχους.
«Είμαι πολύ χαρούμενη, δεν μπορώ να περιγράψω πώς νιώθω, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη, μπορώ να αρχίσω μια νέα ζωή και να δω ξανά την οικογένειά μου», είπε μια 14χρονη κοπέλα από την Ερυθραία στο πρακτορείο Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προτού εγκαταλείψει τη φυλακή με την υπόλοιπη ομάδα και επιβιβαστεί σε λεωφορείο της Ερυθράς Ημισελήνου.
Αξιωματούχος της UNHCR δήλωσε ότι όλα τα μέλη της ομάδας υπέφεραν από ψώρα, αλλά γενικώς φαίνονταν να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση.
Η ύπατη αρμοστεία αναμένει να επανεγκαταστήσει τους υπηκόους της Ερυθραίας, ως πρόσφυγες. Οι υπήκοοι της Νιγηρίας, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, θα μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο ή να επιστρέψουν στην χώρα τους.
Δεκάδες γυναίκες και παιδιά που διέφυγαν από τη Σύρτη ή περισυνελέγησαν εκεί από λιβυκές δυνάμεις εξακολουθούν να κρατούνται στη Μισράτα. Περιλαμβάνουν υπηκόους της Λιβύης, της Τυνησίας, και πολλών υποσαχάριων περιοχών. Μια ομάδα φιλιππινέζων νοσοκόμων απελευθερώθηκαν τον Φεβρουάριο.
Το ΙΚ κατέλαβε τη Σύρτη στις αρχές του 2015, μετατρέποντας την παραθαλάσσια πόλη στην πιό σημαντική του βάση έξω από τη Συρία και το Ιράκ, και μεταθέτοντας εκατοντάδες αλλοδαπών μαχητών εκεί. Χρειάστηκαν σχεδόν επτά μήνες προτού οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Μισράτα ανακαταλάβουν την πόλη.