Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο, κατά την πέμπτη ημέρα των φονικών συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που ζητούν να τερματιστεί η εξουσία των στρατιωτικών στη χώρα, σύμφωνα μ’ ένα γιατρό σε νοσοκομείο εκστρατείας στο Κάιρο.

«Επρόκειτο σίγουρα για πραγματικές σφαίρες, όμως δεν μπόρεσα να τους εξετάσω πριν σταλούν σε νοσοκομεία», δήλωσε ο γιατρός στο νοσοκομείο εκστρατείας που έχει εγκατασταθεί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, Σάντι αλ-Νάγκαρ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου Αμρ Χέλμι διέψευσε σήμερα πληροφορίες ότι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αέριο νεύρων εναντίον των διαδηλωτών στην Πλατεία και πρόσθεσε πως συγκροτήθηκε επιτροπή για να εξετάσει δείγματα του αερίου που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των διαδηλωτών.

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα «ταχεία, αμερόληπτη και ανεξάρτητη» για τους φόνους διαδηλωτών στην Αίγυπτο.

Σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει πως «πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις καταχρήσεις θα λογοδοτήσουν». Η υπεύθυνη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογραμμίζει επίσης πως πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν αυθαιρέτως.

«Ορισμένες από τις εικόνες της Ταχρίρ, μεταξύ των οποίων αυτές του βάναυσου ξυλοδαρμού διαδηλωτών σοκάρουν βαθιά, όπως και οι πληροφορίες που αναφέρονται σε άοπλους διαδηλωτές οι οποίοι δέχθηκαν μια σφαίρα στο κεφάλι», είπε.

Ο απολογισμός των πρόσφατων συγκρούσεων που ξέσπασαν το Σάββατο μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας σε όλη την Αίγυπτο  είναι περισσότεροι από 30 νεκροί, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.

Τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησης που είχε διοριστεί από το στρατό.

Δείτε το βίντεο