«Στέρεες» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τις σχέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη και τις ΗΠΑ, ενόψει της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Σκοπός της συγκεκριμένης συνόδου, που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, είναι να επικεντρωθεί -μεταξύ άλλων- στη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας, στην εδραίωση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, καθώς και στην προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής τον προσεχή Μάιο.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ προεδρεύει της συνόδου, η οποία θα εξετάσει επίσης τους τρόπους με τους οποίους θα παραμείνει η Ουάσινγκτον δεσμευμένη στη Συμμαχία, δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την έχει χαρακτηρίσει τον Ιανουάριο που μας πέρασε «παρωχημένη».
Το θέμα συζήτησης για τους επικεφαλής των ΥΠΕΞ, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού Ρεξ Τίλερσον, θα είναι «ο δίκαιος επιμερισμός των ευθυνών, ώστε να παραμείνει ισχυρός ο διατλαντικός δεσμός» και να «εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ, για την εδραίωση της σταθερότητας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Ένα θέμα που έχει προκύψει, από τότε που ο κ. Τραμπ ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, είναι το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους, προσερχόμενος στις συνομιλίες, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ», παρά το γεγονός ότι η διαδοχή στον Λευκό Οίκο «θορύβησε» τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Εσθονία, Πολωνία και Βρετανία) ικανοποιούν το συμφωνηθέν αίτημα της Συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ τους. Ωστόσο, για τη Γερμανία, όπως τόνισε ο υπουργός εξωτερικών της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Το 2% θα σήμαινε αμυντικές δαπάνες ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ. Δεν γνωρίζω κανέναν Γερμανό πολιτικό, ο οποίος θα ισχυριζόταν ότι αυτό είναι εφικτό ή επιθυμητό».