Tην προσφυγή ενός μελλοθάνατου απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας του Άρκανσο. Ο κατάδικος ανήκει σε μια ομάδα οκτώ κρατουμένων οι ημερομηνίες των εκτελέσεων των οποίων επισπεύστηκαν λόγω της προσεχούς λήξης της ημερομηνίας χρήσης της παρτίδας μιας χημικής ουσίας που θα χρησιμοποιηθεί για τη θανάτωσή τους.
Το επταμελές Δικαστήριο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν έδωσε καμιά εξήγηση για την απόφασή του να αρνηθεί να εξετάσει την έφεση του Τζέισον ΜακΓκι, που είχε κριθεί ένοχος για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός έφηβου το 1996. Τρεις δικαστές διαφώνησαν με την απόφαση της πλειοψηφίας.
Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Άρκανσο Έισα Χάτσινσον προκάλεσε σάλο όταν ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα εκτελέσει τον ΜακΓκι και άλλους επτά κρατούμενους μέσα σε διάστημα δέκα ημερών τον Απρίλιο.
Η σπουδή αυτή καταγράφεται με φόντο την έλλειψη των ουσιών που χρησιμοποιούνται για να γίνονται εκτελέσεις θανατοποινιτών στις αμερικανικές φυλακές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αποθέματα του Άρκανσο σε μιδαζολάμη, ένα αγχολυτικό που χρησιμοποιείται σαν αναισθητικό, πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους.
Πολέμιοι της θανατικής ποινής καταγγέλλουν αυτές τις εσπευσμένες, αλλεπάλληλες εκτελέσεις, με την προβολή αιτίων που θεωρούν παράλογα όσο και πεζά.
Το Άρκανσο δεν έχει προχωρήσει σε καμιά εκτέλεση θανατοποινίτη από το 2005.
Οι φυλακισμένοι θα θανατωθούν με βάση το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα: δύο τη 17η Απριλίου, δύο την 20ή Απριλίου, δύο την 24η Απριλίου και δύο την 27η Απριλίου (συμπεριλαμβανομένου του ΜακΓκι).
Οι οκτώ άνδρες, καθώς κι ακόμη ένας θανατοποινίτης, υπέβαλαν έφεση στα τέλη Φεβρουαρίου καταγγέλλοντας το πρωτόκολλο των αρχών του Άρκανσο για τις εκτελέσεις με θανατηφόρες ενέσεις.
Η μιδαζολάμη θεωρείται ότι στην πραγματικότητα δεν επιφέρει επαρκή αναισθησία στον θανατοποινίτη, γεγονός που σημαίνει ότι διατρέχει κίνδυνο να αισθανθεί οξείς πόνους κατά τη διαδικασία.
Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους οκτώ φυλακισμένους κατήγγειλε σήμερα το «επικίνδυνο» εσπευσμένο χρονοδιάγραμμα, που προστίθεται στον κίνδυνο της χρήσης αυτής της ουσίας.
«Το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου άπειροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα εκτελούν το πρωτόκολλο αυτό δύο φορές ημερησίως σε μια ταχεία αλληλουχία τεσσάρων ημερών εκτελέσεων, δημιουργεί ακραίο κίνδυνο πόνου (σ.σ. για τους θανατοποινίτες) και εκτελέσεων που θα πάνε στραβά», προειδοποίησε ο δικηγόρος αυτός, ο Τζον Γουίλιαμς.
Καμιά Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει σε οκτώ εκτελέσεις μέσα σε 10 ημέρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επανέφερε τη θανατική ποινή το 1976.