Χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, στην Ποντγκόριτσα, ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και σπουδών και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αδράνεια όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων τους, σε μία από τις μαζικότερες φοιτητικές διαδηλώσεις των τελευταίων 20 χρόνων.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας έως το κτίριο της Βουλής, κρατώντας πανό, με συνθήματα, όπως: «Η αντίσταση είναι καθήκον μας», «Θέλουμε σπουδαστικά προνόμια, όπως σε όλο τον κόσμο», «Είμαστε το μέλλον αυτής της χώρας;». Τα αιτήματα των φοιτητών είναι, μεταξύ άλλων, μείωση των διδάκτρων, επίλυση του προβλήματος των φοιτητικής στέγης, υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση στη διάρκεια των σπουδών και έκπτωση 50% στα εισιτήρια των λεωφορείων και των τρένων.

Το υπουργείο Παιδείας του Μαυροβουνίου σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο για την εξεύρεση ποιοτικών λύσεων και ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των φοιτητών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει προσπάθειες για την αύξηση των πόρων για την ανώτατη εκπαίδευση με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών φοίτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.