Η εκπομπή «Γίνε Ελληνας για μία εβδομάδα» του Channel 4 εμφανίζει τους Έλληνες χωρίς διακρίσεις ως «βολεμένους» με ροπή στη φοροδιαφυγή και σε κάθε είδους παραβατικότητα. Η παραγωγή του προγράμματος ισχυ-ρίζεται ότι δεν ήθελε να προσβάλει τους Ελληνες, ωστόσο η προβολή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων
Με πινελιές λαϊκισμού, υποτιμητικό ύφος και προβοκατόρικη διάθεση, το βρετανικό κανάλι Channel 4 προέβαλε ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία ριάλιτι για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα… εις το όνομα της «ενημέρωσης» των τηλεθεατών. Με κόνσεπτ την παρακολούθηση Βρετανών εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι «βίωσαν» την καθημερινότητα ενός Ελληνα συναδέλφου τους, η εκπομπή «Go Greek for a week» (Γίνε Ελληνας για μία εβδομάδα) προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα, δίνοντας έναυσμα σε μερίδα του κοινού να χλευάσει την «αρρωστημένη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα», στο πλαίσιο ενός ανθελληνικού παραληρήματος.
«Η ιδέα φιλοδοξεί να ενημερώσει τους Βρετανούς τηλεθεατές για την ελληνική νοοτροπία, αλλά και για τον τρόπο που λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα», υποστηρίζει η εμπνεύστρια του προγράμματος Ελεν Βιλ, ιδιοκτήτρια της εταιρείας παραγωγής Outline Productions, που ειδικεύεται στα ριάλιτι.
Η ίδια μίλησε στην εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής» για την ιδέα της να διακωμωδήσει έναν ολόκληρο λαό, υποστηρίζοντας πως «το συγκεκριμένο ριάλιτι δημιουργήθηκε για να εξηγήσει με διασκεδαστικό τρόπο τις πολιτικές και οικονομικές πτυχές της κρίσης στην Ελλάδα με μια γλώσσα κατανοητή στο ευρύ ακροατήριο», εξηγεί η κ. Βιλ, προσπερνώντας διακριτικά το γεγονός ότι το περιεχόμενο του προγράμματος είναι απολύτως προσβλητικό για τους δοκιμαζόμενους από την κρίση Ελληνες.
Στο πρόγραμμα, που κέντρισε το ενδιαφέρον 1,2 εκατ. τηλεθεατών, τρεις Βρετανοί δέχτηκαν να γίνουν «πειραματόζωα» της ελληνικής πραγματικότητας. Αλλωστε, η κ. Βιλ χαρακτηρίζει το δημιούργημά της ένα πείραμα, μέσα από το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει τα προβλήματα της φοροδιαφυγής επικρίνοντας τα επιδόματα του Δημοσίου, καθώς και τις πρόωρες συντάξεις.
Μία κομμώτρια, ένας οδηγός λεωφορείου και ένας χειρουργός αναλαμβάνουν τους ρόλους τους. Ενας ψεύτικος λογιστής, ο κύριος Κώστας, αναλαμβάνει να τους δελεάσει…
Η 54χρονη κομμώτρια Τζέιν, που ζει μόνη της και εργάζεται σε κομμωτήριο από το 1978, δέχτηκε τη δελεαστική πρόταση του λογιστή, δηλαδή να σταματήσει να δουλεύει και να βγει 11 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη, παίρνοντας το 90% του μισθού της, αφού στη Βρετανία δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν από το 65 έτος. Παράλληλα θα μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει στο σπίτι της ως κομμώτρια χωρίς να δίνει λογαριασμό (και… φόρο) σε κανέναν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», το ίδιο συμβαίνει με τον 36χρονο οδηγό λεωφορείου Τζον, παντρεμένο με ένα παιδί, ο οποίος διεκδικεί μπόνους επειδή προσέρχεται νωρίτερα στη δουλειά του, ενώ λαμβάνει επιδόματα που ανεβάζουν τον μισθό του σχεδόν στο διπλάσιο. Ακολουθεί ο ορθοπεδικός χειρουργός Αντριου. Του προτείνουν να πληρώνει τους φόρους με τον «ελληνικό τρόπο», αποκρύπτοντας σχεδόν τα μισά έσοδά του.