Η Γερμανία θα αυξήσει το μέγεθος των ενόπλων της δυνάμεων κατά 5.000 στελέχη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας, εξέλιξη που προβλέπεται να ωθήσει το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού της στα 198.000 στελέχη το 2024, την ώρα που η πίεση των ΗΠΑ προς τα κράτη μέλη του NATO στην Ευρώπη προκειμένου να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες κορυφώνονται.
«Ο γερμανικός στρατός αντιμετωπίζει απαιτήσεις όπως ποτέ πριν», σημείωσε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρούν κατάλληλα στις εξελίξεις στο εξωτερικό και στις ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας.
Η Γερμανία, που για δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δίσταζε να εμπλακεί σε στρατιωτικές αποστολές εκτός των συνόρων της, τα τελευταία χρόνια έχει ενεργοποιηθεί περισσότερο και συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές όπως στο Αφγανιστάν και στο Μαλί, αλλά και εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Τον Ιανουάριο, η Γερμανία έστειλε πάνω από 1.000 άνδρες στη Λιθουανία στο πλαίσιο μιας αποστολής του NATO για την προστασία των ανατολικών συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της αντίδρασης της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξης που προσάπτουν στο Κρεμλίνο ότι προσφέρει στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Πέραν των 5.000 στρατιωτικών, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν επίσης να προσθέσουν στο έμψυχο δυναμικό τους 1.000 πολιτικούς υπαλλήλους και περίπου 500 έφεδρους.
Η αύξηση του προσωπικού, την οποία επιδίωκε επί μακρόν η φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνεται την ώρα που ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του εντείνουν τις πιέσεις προς τους συμμάχους τους στο NATO, ειδικά τις χώρες μέλη της ΕΕ, να αφιερώσουν μεγαλύτερο ποσοστό των προϋπολογισμών τους στις στρατιωτικές δαπάνες.
Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι εάν το σχέδιο εκτελεστεί, η αύξηση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων θα σημάνει επιπλέον κόστη ύψους περίπου 955 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος από το 2024 και κατόπιν.
Το NATO συμφώνησε το 2014 να μπει τέλος στις πολυετείς περικοπές των στρατιωτικών δαπανών και να προωθηθεί η εκπλήρωση της δέσμευσης των κρατών-μελών του περί δαπάνης του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα ως το 2024. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας ανέρχονται το τρέχον διάστημα στο 1,22% του ΑΕΠ.