Η Μάργκαρετ Άτγουτ, η μεγάλη κυρία της καναδέζικης λογοτεχνίας, υποστήριξε σήμερα ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ήταν κατά κύριο λόγο η αφορμή που επανέφερε στις λίστες των μπεστ-σέλερ το δυστοπικό μυθιστόρημά της «Η ιστορία της πορφυρής δούλης», 30 και πλέον χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του.
Το βιβλίο, που αναφέρεται σε μια θεοκρατική δικτατορία στις ΗΠΑ όπου οι γυναίκες αναγκάζονται να γεννούν παιδιά για την άρχουσα τάξη, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των μπεστ-σέλερ του βιβλιοπωλείου Amazon στις αρχές της εβδομάδας και παραμένει ακόμη μέσα στα 10 κορυφαία ευπώλητα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης βιβλίου της Κούβας, όπου τιμώμενη χώρα είναι ο Καναδάς, η Άτγουντ παραδέχτηκε πάντως ότι σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των πωλήσεων έπαιξε και το τρέιλερ που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα του Σούπερ Μπόουλ και αφορά τη νέα τηλεοπτική μεταφορά του έργου της από τον ιστότοπο Hutu.
«Όταν εκδόθηκε αρχικά θεωρήθηκε υπερβολικό. Ωστόσο, γράφοντάς το είχα φροντίσει να επιβεβαιώσω ότι δεν αναφερόμουν σε κάτι που οι άνθρωποι δεν είχαν ήδη κάνει κάπου, κάποτε», εξήγησε η 77χρονη συγγραφέας. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1985.
Η Άτγουντ, που το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο Μπούκερ για το μυθιστόρημα «Ο τυφλός δολοφόνος», είπε ότι εμπνεύστηκε την «Ιστορία της πορφυρής δούλης» από τις σπουδές της για την Αμερική του 17ου αιώνα και τις πουριτανικές αξίες της εποχής. «Τις βλέπετε να επανέρχονται τώρα», συνέχισε, αναφερόμενη σε συγκεκρκιμένες ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση. Πέρσι ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να τιμωρούνται αν κάνουν αμβλώσεις. «Επιστρέφουμε στις πουριτανικές αξίες της Νέας Αγγλίας του 17ου αιώνα όπου οι γυναίκες ήταν πολύ χαμηλά στην ιεραρχία», πρόσθεσε η Άτγουντ.
Η πρωταγωνίστρια της «Ιστορίας της πορφυρής δούλης» προσπαθεί να διαφύγει στον Καναδά. Η συγγραφέας είπε ότι ορισμένοι έχουν ήδη καταφύγει στον Καναδά μετά τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, προσθέτοντας ότι η χώρα αυτή θεωρείτο ανέκαθεν ασφαλής.
«Έχουμε την εντύπωση ότι η πρόοδος κινείται σε μια ευθεία γραμμή που προχωρά πάντα προς τα επάνω. Όμως, ποτέ δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Μπορεί να νομίζετε ότι ζείτε σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία και τότε, σε μια στιγμή, βρίσκεστε στη χιτλερική Γερμανία, αυτά μπορεί να συμβούν εντελώς ξαφνικά», κατέληξε η Άτγουντ.