Η κυβέρνηση του Κοσόβου, σε συνεργασία με τις διπλωματικές αποστολές στην Πρίστινα, ετοιμάζει νέο σχέδιο για το βόρειο Κόσοβο, που προβλέπει διακοπή της χρηματοδότησης των «παράλληλων» δομών από την πλευρά της Σερβίας και εφαρμογή στρατηγικής και πρωτοβουλιών, ώστε και στο συγκεκριμένο τμήμα να εγκαθιδρυθούν οι κεντρικοί θεσμοί της Πρίστινας.
«Το μεγάλο πρόβλημα της κοινότητας στο βόρειο Κόσοβο είναι ότι δεν κατανοεί τις δυνατότητες που εγγυάται το σχέδιο Αχτισάαρι. Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση του Κοσόβου, σε συνεργασία με διεθνείς εξειδικευμένες υπηρεσίες, να αρχίσει να προωθεί τη λογική του σχεδίου Αχτισάαρι», αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε».
Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι θεσμοί του Κοσόβου να προσφέρουν νέο όραμα για το βόρειο Κόσοβο.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έμμεσο τρόπο αναγνώρισε το δικαίωμα του Κοσόβου να διοικεί το βορρά ως περιοχή του», αναφέρεται στο έγγραφο.
Η ατζέντα για το βορρά περιγράφει λεπτομερώς την ανάγκη, η κυβέρνηση του Κοσόβου να εδραιώσει απευθείας επικοινωνία με τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα και μέσω του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Κοσόβου (RTK) να αρχίσει να μεταδίδει τηλεοπτικό πρόγραμμα μόνο στη σερβική γλώσσα.
Σχεδιάζεται, επίσης, η λειτουργία περιφερειακού αστυνομικού σταθμού στο βόρειο Κόσοβο, η λειτουργία του δικαστηρίου και τονίζεται η ανάγκη, η κυβέρνηση του Κοσόβου να προωθήσει διεθνείς οργανισμούς στην περιοχή και να στηρίξει την ιδέα των μικρών επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση του Κοσόβου πρέπει, βαθμιαία, να προσεγγίσει τους τοπικούς ηγέτες στο βόρειο τμήμα και να προωθήσει μία νέα πολιτική τάξη στην περιοχή.
Επιπλέον, πρέπει να μεριμνήσει για τη δημιουργία κλίματος για τη διεξαγωγή εκλογών που θα στηριχθούν από τον ΟΑΣΕ, όταν η Σερβία σταματήσει να χρηματοδοτεί τις παράλληλες δομές.
Το σχέδιο θα χρησιμοποιηθεί ως απάντηση στην έκθεση προόδου με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε «νέο όραμα για το βορρά», τονίζεται στο δημοσίευμα της «Κόχα Ντιτόρε» και προστίθεται ότι έγγραφο φέρει τον τίτλο «Συνολικό σχέδιο για το βορρά: Νέα ευρωπαϊκή προσέγγιση».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στόχος των αρχών του Κοσόβου είναι μέσω της διεθνούς κοινότητας να ασκηθεί επιρροή, ώστε το Δεκέμβριο το Συμβούλιο της ΕΕ να θέσει στη Σερβία όρο για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας τη διακοπή της χρηματοδότησης των παράλληλων δομών στο βόρειο Κόσοβο.
«Εφ’ όσον αυτό επιτευχθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του «Συνολικού σχεδίου για το βορρά», που προετοιμάζεται, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το έγγραφο που αποτελεί την πολιτική διάσταση του σχεδίου προβλέπει σειρά δράσεων που πρέπει να αναληφθούν ώστε το βόρειο Κόσοβο να διοικηθεί «με βάση την αρχή του Αχτισσάρι», αλλά χωρίς αναφορά στο όνομα του πρώην Φινλανδού προέδρου.