Σύγχυση επικρατεί στις αυστριακές αρχές σχετικά με την ύπαρξη μυστικών λογαριασμών με μεγάλα ποσά εκατομμυρίων ευρώ στο Λιχντενστάιν του εκλιπόντος σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Οκτώβριο του 2008, πρώην ηγέτη της αυστριακής Ακροδεξιάς, Γιεργκ Χάιντερ.

Σήμερα ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Λιχτεντστάιν, Ντίτμαρ Μπάουρ, έστειλε γραπτή διάψευση προς τη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία για την ύπαρξη λογαριασμών.

Στη διάψευση αναφέρεται πως στα έγγραφα που έχουν κατασχεθεί στο Λιχτενστάιν δεν βρέθηκαν λογαριασμοί ή εταιρείες που να ελέγχονταν από τον Γιεργκ Χάιντερ ή να ελέγχονται από το άμεσο περιβάλλον του και είναι άγνωστο το πού στηρίζονται οι σχετικές πληροφορίες των Μέσων Ενημέρωσης.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί στο Λιχτενστάιν κάποιο σχετικό αίτημα αυστριακών αρχών για δικαστική συνδρομή, ενώ προστίθεται ότι η Δικαιοσύνη στο Λιχτενστάιν συνεργάζεται στενά από τις αρχές του έτους με τις εισαγγελίες στη Βιέννη, την αυστριακή πόλη Κλάγκενφουρτ και το Μόναχο, σε έρευνές τους ως προς αξιόποινες πράξεις.

Η αποκάλυψη για την ύπαρξη μυστικών λογαριασμών του Χάιντερ στο Λιχτενστάιν, με καταθέσεις ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, που κάνει στο σημερινό τεύχος του το αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό «Προφίλ», έχει προκαλέσει πρωτοφανή σάλο στην Αυστρία από το Σαββατοκύριακο, με την οικογένεια του Χάιντερ όσο και πρώην στενούς και έμπιστους συνεργάτες του να ισχυρίζονται πλήρη άγνοια για κάθε τι σχετικό.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του περιοδικού, στο πλαίσιο ανοίγματος λογαριασμών στις έρευνες για την εξαγορά της τράπεζας της Καρινθίας και την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας του αυστριακού Δημοσίου, οι ανακριτές από Αυστρία, Γερμανία και Λιχτενστάιν ανακάλυψαν λογαριασμούς με το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, που φέρεται να ανήκουν στον εκλιπόντα πρώην αρχηγό της αυστριακής Ακροδεξιάς.

Στους ίδιους λογαριασμούς φέρεται να υπήρχαν παλαιότερα τα ποσά των συνολικά 45 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πρέπει στο μεταξύ να χάθηκαν σε παρακινδυνευμένες κερδοσκοπικές επενδύσεις.

Σε σημερινά δημοσιεύματα και σχόλια του αυστριακού Τύπου, διατυπώνονται διάφορες εικασίες ως προς την προέλευση των χρημάτων αυτών που φέρεται να υπήρχαν σε λογαριασμούς του Γιεργκ Χάιντερ στο Λιχτενστάιιν, αλλά και ως προς την τύχη τους.

Ο Γιεργκ Χάιντερ υπήρξε ο πρώτος ακροδεξιός πολιτικός στην Ευρώπη ο οποίος – μετά το ανεπανάληπτο για τα διεθνή δεδομένα ποσοστό του 27% που απέσπασε το τότε κόμμα του, Κόμμα των Ελευθέρων, στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1999 – το οδήγησε σε ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης το Φεβρουάριο του 2000, με τον τότε κυβερνητικό συνασπισμό του με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, παραμένοντας στην εξουσία μέχρι τα τέλη του 2006.