Ο Christo είναι, ίσως, ο διασημότερος καλλιτέχνης τοπίου στον πλανήτη. Μαζί με τη σύζυγό του, τη Jeane-Claude, μετακόμισαν στην Νέα Υόρκη το 1964. Επτά χρόνια αργότερα, έγινε αμερικανός πολίτης. Πριν τον θάνατό της, το 2009, το ζευγάρι ολοκλήρωσε μια σειρά από πρότζεκτς, απλώνοντας χιλιόμετρα υφασμάτων πάνω σε διάφορα τοπία, ή καλύπτοντας εμβληματικά κτίρια.

Τώρα, εγκαταλείπει τα σχέδια να καλύψει με ύφασμα ένα μέρος του ποταμού Άρκανσο, στο Κολοράντο. Επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ είναι στο τιμόνι της χώρας. Η εγκατάσταση «Over the River» (Πάνω από τον ποταμό) δεν θα υλοποιηθεί ποτέ.

ch1

Οι Τάιμς της Ν. Υόρκης χαρακτήρισαν την κίνηση ως «την πιο ορατή και δαπανηρή διαμαρτυρία κατά της νέας κυβέρνησης από τον κόσμο της τέχνης». Δαπανηρή, ναι. Γιατί ο Christo έχει ήδη επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια από την τσέπη του στο πρότζεκτ (εκτιμάται ότι το κόστος του ανερχόταν στα περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι εγκαταστάσεις του καλλιτέχνη φέρνουν πολλά χρήματα, πάρα πολλά).

ch

«Προέρχομαι από μια κομμουνιστική χώρα» λέει, στο Dezeen, o 81 ετών καλλιτέχνης, που γεννήθηκε Christo Vladimirov Javacheff, στην Βουλγαρία. «Χρησιμοποιώ τα δικά μου χρήματα και τη δική μου δουλειά και τα δικά μου σχέδια, γιατί θέλω να είμαι ελεύθερος. Και τώρα, εδώ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ο ιδιοκτήτης μας. Η γη είναι δική τους. Δεν μπορώ να κάνω ένα πρότζεκτ απ’ το οποίο θα ωφεληθεί αυτός ο ιδιοκτήτης».

ch3

«Η απόφαση μιλάει από μόνη της» πρόσθεσε. «Η διαδικασία για να πάρω αυτή την απόφαση ήταν ότι και εγώ -όπως πολλοί άλλοι- ποτέ δεν πίστεψα ότι θα εκλεγόταν ο Τραμπ».