Κάτω από την έντονη αξίωση για παραίτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας διεξάγεται στην κυπριακή Βουλή σε έκτακτη συνεδρίαση το πόρισμα Πόλυ Πολυβίου για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, ένας εκ των εισηγητών του θέματος, μίλησε για αφέλεια και επιπόλαιους χειρισμούς στο θέμα των ιρανικών πυρομαχικών που είχαν αποθηκευθεί στη ναυτική βάση και ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια. «Από τις πράξεις και τις ενέργειές του απέδειξε ότι οι ικανότητες και οι δυνατότητές του είναι επικίνδυνες» είπε ο κ. Κουλίας.
Την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια ζήτησε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Καρογιάν, λέγοντας ότι «υπό τις περιστάσεις και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, αφού κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών ενότητας και είναι πηγή αποσταθεροποίησης».
«Η εθελούσια παραίτησή του αποτελεί μέγιστη πολιτική πράξη που θωρακίζει ακόμη περισσότερο τους θεσμούς και την πολιτειακή έννομη τάξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση, κοινωνική συναίνεση και συλλογική προσπάθεια και κάλεσε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Κάποιοι σε αυτό τον τόπο πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν πλέον χάσει το έρεισμά τους μέσα στο λαό και ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως μια ύστατη επίδειξη ευθιξίας», είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας, ζητώντας παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια ως πράξη «ευθύνης, γενναιοψυχίας και πολιτικής ηθικής».
Ο πρόεδρος του ΕυρωΚό Δημήτρης Συλλούρης, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Χριστόφια «ανεπαρκή, άτολμο και ανίκανο να διαχειρισθεί με επάρκεια ένα θέμα υψίστης κρατικής ασφαλείας».
Την ομαλοποίηση της κατάστασης μέσω της εθελούσιας παραίτησης του Προέδρου Χριστόφια αξίωσε και το Κίνημα Οικολόγων.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των μεγάλων κομμάτων, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα προωθηθεί ψήφισμα από τη Βουλή.