Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά, στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, κάθε κουβέντα για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της, από το κατεχόμενο τμήμα της Μεγαλονήσου.
Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες αυτής της ισχυρής αν μη τι άλλο στρατιωτικής δύναμης που «ταμπουρωμένη» τα τελευταία 43 χρόνια παραμένει «άγνωστη» για τον πολύ κόσμο;
Ο Τουρκοκυπριακός στρατός
Καταρχήν αυτοαποκαλείται «Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı» και πρόκειται για τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας του κατεχόμενου από την Τουρκία βόρειου κομματιού της Κύπρου, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία.
Πρόκειται για 9.000 άνδρες που υπηρετούν θητεία που φτάνει του 15 μήνες και προέρχονται από τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό που καλούνται για αυτό τον σκοπό στην ηλικία μεταξύ 18 και 40 ετών.
Αυτοί οι 9.000 άνδρες υπηρετούν σε μονάδες του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού των κατεχομένων
Αυτή η δύναμη ενισχύεται μόνιμα από περίπου 17.000 στρατιώτες από την Τουρκία.
Η μυστικότητα είναι τεράστια και πολύ σπάνια βγαίνουν προς τα έξω στοιχεία σχετικά με την διάρθρωση τους.
Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις, σύμφωνα εκθέσεις του ΟΗΕ από το 1984 και το 2009 και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα τους είναι οργανωμένες σε 15 τάγματα δύο ταξιαρχιών πεζικού και είναι εξοπλισμένες με ελαφρά όπλα, ορισμένα ελαφρά πυροβόλα και όλμους.
Το «πολεμικό ναυτικό» της αποτελούν επί της ουσίας η μονάδες ακτοφυλακής που διαθέτουν 18 ελαφρά σκάφη περιπολίας.
Τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα
Όσον αφορά τους τούρκους στρατιώτες που σταθμεύουν στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και δημοσιεύσεις από τις ίδιες τις τουρκικές Αρχές, ο αρχικός (κατά την διάρκεια και λίγο μετά την εισβολή) αριθμός των 40.000 έχει μειωθεί στις 17.500 από την δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ωστόσο «Εκτιμάται πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στο βόρειο κομμάτι του νησιού κάτι λιγότερο από 30.000 στρατιώτες της Τουρκίας, κάνοντας την περιοχή αυτής από τις πιο στρατιωτικοποιημένες στον κόσμο, σε σχέση αριθμού στρατιωτών προς τον αριθμό των πολιτών. Πιο πρόσφατα υπήρξαν ενδείξεις πως ο συνολικός αριθμός των τουρκικών δυνάμεων στο νησί αυξήθηκαν».
Οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο είναι μονάδες της τουρκικής στρατιάς Αιγαίου, της οποίας το στρατηγείο είναι στην Σμύρνη.
Ωστόσο, ο διοικητής τους αναφέρει απευθείας στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα.
Η διάρθρωση του 2015
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακατατάξεις δυνάμεων στο νησί που έγιναν το 2015, οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο είναι κατανεμημένες στην
- 28η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (έδρα Κερύνεια) – Ίσως η πραγματική της δύναμη να είναι επιπέδου Ταξιαρχίας
- 39η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (έδρα Μόρφου) – Ίσως η πραγματική της δύναμη να είναι επιπέδου Ταξιαρχίας
- 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (έδρα Λευκωσία)
- 49ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων
- 41ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων
- 109ο Σύνταγμα Πεδινού Πυροβολικού
- 190ο Τάγμα Πεζοναυτών
- Τάγμα Επικοινωνιών
- Κεντρική Διοίκηση Στρατονομίας (δύναμη Τάγματος)
- Ομάδα Λογιστικής Υποστήριξης (έδρα Κερύνεια)
Τα οπλικά συστήματα
Σε αυτές τις μονάδες υπάρχουν 296 άρματα μάχης Μ-48, 552 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης των τύπων, FNSS Pars, FNSS ACV-15 και Nurol Ejder, 72 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-110A2, M44T, M52T.
Στην δύναμη του πυροβολικού υπάρχουν επίσης 16 πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών T-122 Sakarya και 96 ρυμουλκούμενα πυροβόλα M115, M59, M114A2 και M101A1.
Υπάρχουν επίσης πάνω από 400 αντιαρματικά διαφόρων τύπων, σχεδόν 600 όλμοι και 513 αντιαεροπορικά πυροβόλα.
Στην δύναμη αυτή τέλος έχουν διατεθεί 30 ελικόπτερα μεταφοράς στρατευμάτων και φορτίων τύπου AS532 Cougar
Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε πως είναι σε ετοιμότητα στην ηπειρωτική Τουρκία πάντοτε μεγάλη δύναμη αεροπλάνων και βαρέων μονάδων του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού.
Αυτές τις δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν οι 12.000 Κύπριοι της Εθνικής Φρουράς και οι η ΕΛΔΥΚ.