Η ανακωχή στη Συρία δεν θα ισχύσει για τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), τόνισε σήμερα στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τσαβούσογλου είχε νωρίτερα συνομιλίες με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και του Ιράν, Σεργκέι Λαβρόφ και Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αντίστοιχα.
«Σήμερα μιλάμε για την κατάπαυση του πυρός και λέμε ότι πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη Συρία, αλλά δεν θεωρούμε ότι το καθεστώς αυτό πρέπει να ισχύσει για τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Μέτωπο Υποστήριξης και το ΙΚ», είπε ο Τσαβούσογλου.
Εξάλλου ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάλεσε να σταματήσει η υποστήριξη και προς άλλα κινήματα τα οποία δρουν στη Συρία, όπως η Χεζμπολάχ, η σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου.
«Για παράδειγμα η Χεζμπολάχ είναι ανάμεσα σε αυτά τα κινήματα και είναι αναγκαίο να σταματήσει η υποστήριξη προς αυτά», είπε ο Τσαβούσογλου, προφανώς υπονοώντας την Τεχεράνη.
Την 16η Δεκεμβρίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Χαλέπι βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων και ότι η στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη των ανατολικών συνοικιών του ολοκληρώθηκε. Πολίτες και αντάρτες αποχωρούν από την πόλη ενώ έχει κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις που πρόσκεινται στη Δαμασκό και τους αντάρτες στους εναπομείναντες θύλακες αντίστασης.
Περίπου 25.000 άνθρωποι, αντάρτες και άμαχοι, έχουν ήδη απομακρυνθεί από το ανατολικό Χαλέπι από την Πέμπτη, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ).
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ αναμένεται να κηρύξει «απελευθερωμένο» το Χαλέπι, εξέλιξη που θα σημάνει τη σημαντικότερη επιτυχία των δυνάμεών του τα έξι χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 310.000 ανθρώπους. Ωστόσο «χιλιάδες» άνθρωποι περιμένουν ακόμη την ευκαιρία να φύγουν, σύμφωνα με ένα στέλεχος της ΔΕΕΣ.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι η διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων θα έχει ολοκληρωθεί «μέσα σε μία ως δύο ημέρες το αργότερο».
Παράλληλα, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας δήλωσαν πως οι χώρες τους είναι έτοιμες να διαδραματίσουν ρόλο «εγγυητριών δυνάμεων» στις ειρηνευτικές συνομιλίες για να αναζητηθεί μια πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης, την οποία συνεχίζουν να θεωρούν απαραίτητη. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν πως η προτεραιότητα στη Συρία δεν είναι η αλλαγή καθεστώτος, σύμφωνα με τον Λαβρόφ.
Ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να συγκαλέσει μια νέα συνάντηση των αντίπαλων συριακών πλευρών την 8η Φεβρουαρίου στη Γενεύη, αλλά δεν είναι ως τώρα σαφές εάν έχουν την πρόθεση να συμμετάσχουν οι πρωταγωνιστές.