H διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που κατηγορείται από τη γαλλική Δικαιοσύνη ότι επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της σήμερα κατά την έναρξη της δίκης της.
«Με εκμεταλλεύτηκαν; Επιτρέψαμε πολλοί εξ ημών να μας εκμεταλλευτούν; Εάν ναι, ποιος; Θα το μάθουμε ενδεχομένως μια ημέρα, εύχομαι να το μάθω. Επέδειξα αμέλεια; Όχι!»: από την έναρξη της δίκης της στο Παρίσι, η Λαγκάρντ, ηλικίας 60 ετών, έδωσε το στίγμα της υπερασπιστικής της γραμμής.
«Θα πασχίσω να σας πείσω για κάθε κατηγορία ξεχωριστά» τόνισε.
Η διαιτησία που επέτρεψε στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί να λάβει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ το 2008 συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012).
Η πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών (2007-2011), είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως ενός έτους και πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ.
Φορώντας σκούρο ταγιέρ και πολύχρωμο μαντήλι, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπέμεινε τα φλας των φωτογράφων μόλις ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στην επιβλητική αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου του Παρισιού.
Η πρόεδρος υπενθύμισε στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι κατηγορείται πως ακολούθησε μια «μονομερή διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία επέμεινε» μέχρι τέλους όσον αφορά τη διαιτησία.
Η δίκη της διευθύντριας του ΔΝΤ διεξάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République, CIR), ενός ειδικού δικαστηρίου το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία ή μη για αδικήματα που διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως την 20ή Δεκεμβρίου.
Η πρώην υπουργός κατηγορείται για «αμέλεια» στον τρόπο που διαχειρίστηκε την διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ του Μπερνάρ Ταπί και της τράπεζας Crédit Lyonnais.
«Ενήργησα με πλήρη συνείδηση κι εμπιστοσύνη με μοναδικό στόχο το γενικό συμφέρον» υπεραμύνθηκε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επισήμανε ότι αισθάνεται «βαθιά σοκαρισμένη» από το μένος όπως αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών.
Προς υπεράσπισή της, αποκαλύφθηκε ότι η προσφυγή στη διαιτησία προετοιμαζόταν προτού εκείνη αναλάβει υπουργικά καθήκοντα κι ότι δεν διατηρούσε «προσωπικές σχέσεις» με κανέναν από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου, η επικεφαλής του ΔΝΤ περιέγραψε ότι ως υπουργός ασχολείτο με τα μεγάλα «μακροοικονομικά» και «διεθνή» ζητήματα, έπρεπε να αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική κρίση που μόλις είχε ξεκινήσει, στην ηγεσία ενός υπουργείου με «γιγαντιαία» καθήκοντα.
«Αυτή η ιστορία της διαιτησίας δεν αποτελούσε προτεραιότητα» υπογράμμισε η ίδια.
Η Κριστίν Λαγκάρντ τέθηκε σε άδεια από το ΔΝΤ για όσο διαρκέσει η δίκη της, ενώ ο δικηγόρος της απέφυγε να απαντήσει για το ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης καταδίκης της.
«Θα αθωωθεί κι επομένως τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται» επισήμανε ο Πατρίκ Μεζονέβ.