Το πορτραίτο ενός πρώην ναρκομανή που πλέον «βρήκε τον Θεό» και έχτισε μια επιτυχημένη επιχείρηση παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το BBC.

Στο χειρότερο σημείο, ο Ryan Longmuir έπαιρνε ναρκωτικά κάθε μέρα απλά για να «αισθάνεται φυσιολογικός». Κάποτε κινδύνεψε να καταδικαστεί και να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα στη φυλακή.

Ο Ryan γεννήθηκε στην πόλη Cumbernauld της Σκοτίας και άρχισε να πειραματίζεται με τις ουσίες από τότε που ήταν μόλις 12 ετών. Αρχικά λόγω περιέργειας και κατόπιν για να γίνεται αρεστός στους φίλους του.

aknaar1

«Έχω δοκιμάσει τα πάντα: κοκαΐνη, βάλιουμ, έκσταση, σπιντ, ηρωίνη… Έπαιρνα 5 με 10 ταμπλέτες έκσταση ακόμα και μέσα σε ένα βράδυ. Από τα 15 μέχρι τα 20, έπαιρνα ναρκωτικά κάθε μέρα».

Για καλή του τύχη, όλα άλλαξαν στα 20, ηλικία ορόσημο, και έκτοτε δεν έχει αγγίξει ποτέ καμία ουσία.

Ο 37χρονος σήμερα Ryan δηλώνει ότι από τη στιγμή που ανακάλυψε τον Θεό, σταμάτησε τη χρήση. Καθαρός πια, στάθηκε στα πόδια του και σε ηλικία 24 ετών, έστησε τη δική του επιχείρηση, μια εταιρεία κέτερινγκ ονόματι Regis Banqueting.

aknaar3

Σήμερα, 13 χρόνια αργότερα, η εταιρεία υπερηφανεύεται για τη χρυσή λίστα με τη πελατεία που περιλαμβάνει κολοσσούς όπως την JP Morgan.

Ο Ryan εγκατέλειψε το σχολείο στην ηλικία των 16 με τα ναρκωτικά να αποτελούν την κύρια «ασχολία» και το βασικό του εισόδημα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, άρχισε να κερδίζει εκατοντάδες λίρες από την αγοραπωλησία ναρκωτικών και όπως λέει, αν συνέχιζε θα γινόταν ένας από τους «μεγαλύτερους γκάνγκστερ και εμπόρους ναρκωτικών».

Προσπαθώντας να ξεφύγει από όλη αυτήν την κατάσταση, ο Ryan επέλεξε το 2000 να ταξιδέψει στη Νέα Ζηλανδία. Το ταξίδι όμως μετατράπηκε σε εφιάλτη, καθώς οι τελωνειακές αρχές εντόπισαν ένα πακέτο με 100 χάπια έκσταση που είχε ταχυδρομήσει στον εαυτό του.

aknaar4

Αντιμέτωπος με τη φυλάκιση, ο νεαρός τηλεφώνησε σε μια φίλη του πίσω στη Σκοτία, η οποία του πρότεινε να προσευχηθεί. «Σκέφτηκα ότι ήταν εκτός πραγματικότητας, αλλά αποφάσισα να το κάνω. Έπεσα γονατιστός δίπλα από το κρεβάτι μου και είπα ‘δε πιστεύω ότι υπάρχει Θεός, αλλά αν είσαι αληθινός τότε απόδειξέ το και εγώ θα πιστέψω σε σένα’».

Ο νεαρός Σκωτσέζος τελικά γλύτωσε τη φυλακή, αν και έπρεπε να παρουσιάζεται κάθε δύο μέρες στο αστυνομικό τμήμα. Σαν από θαύμα, έχασε όμως και το ενδιαφέρον για τα ναρκωτικά.

aknaar5

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η αλλαγή ήταν ραγδαία, πέταξε όλες τις ουσίες, ανακάλυψε την πίστη του στο Θεό, και άλλαξε δραστικά ζωή.

Επέστρεψε στη χώρα του τον Μάιο του 2000, έγινε μέλος της ευαγγελικής εκκλησίας στο Cumbernauld, ερωτεύτηκε και νυμφεύτηκε.

«Ήμουν νέος και αφελής. Εάν γνώριζα όσα σήμερα ξέρω πιθανότατα να μην τα ξεκινούσα» ομολογεί σήμερα.

aknaar6

Ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται με εξαρτημένους από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Κάποια στιγμή έμεινε χωρίς δουλειά και καθώς η εκκλησία του αναζητούσε μια εταιρεία κέτερινγκ, ο Ryan άρπαξε την ευκαιρία. Έτσι δημιουργήθηκε η εταιρεία Regis Banqueting. Αργότερα για να επεκτείνει την επιχείρησή του, έλαβε δάνειο από το ταμείο του Princes Trust, έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που ενισχύει τις επιχειρήσεις και που ίδρυσε ο πρίγκιπας της Ουαλίας.

«Συνηθίζω να λέω στη γυναίκα μου, ότι είναι απίθανο το γεγονός ότι κερδίζουμε περισσότερα χρήματα από έναν γιατρό ή έναν δικηγόρο… και απλά φτιάχνουμε σάντουιτς».