Τι βλέπει ένα 22χρονο κορίτσι όταν κοιτάζεται στον καθρέπτη; Η Εβελιν Απόκο βλέπει ένα πρόσωπο σημαδεμένο από τον πόλεμο, ένα πρόσωπο που ταράζει τους άλλους. Μερικές φορές ούτε η ίδια δεν αντέχει να το κοιτάζει…

Η νεαρή από τη Ουγκάντα έχει υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις για να επουλώσει τουλάχιστον τις εξωτερικές πληγές. Οι γιατροί έχουν ανασχηματίσει το σαγόνι της, έχουν καλύψει τα σημάδια κι έχουν φέρει τα χείλη της σε ισορροπία. Το επόμενο διάστημα θα υποβληθεί σε νέα επέμβαση για την τοποθέτηση νέου μοσχεύματος στο σαγόνι,  ενός οστού και της πάνω οδοντοστοιχίας.

Η Εβελιν έζησε φρικτές στιγμές αιχμάλωτη και αυτό που την κράτησε στη ζωή ήταν η επιθυμία της να επιζήσει για να διηγηθεί αυτά που είδε.

Το 2001 αντάρτες του αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (Lord’s Resistance Army- LRA) την απήγαγαν ενώ βρισκόταν κοντά στο σπίτι της. Διαβόητοι για τη σκληρότητά τους, οι αντάρτες τη χτύπησαν και τη βασάνισαν. Τόσο που, όπως λέει, γνώριζε πως αν δεν κάνει ό,τι της έλεγαν θα ήταν νεκρή.

Η ιστορία της Απόκο δυστυχώς δεν είναι ασυνήθιστη. Είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά που απήχθησαν από τον LRA στην Ουγκάντα.

Κάθε βράδυ διένυε δέκα μίλια για να κοιμηθεί στο κέντρο της πόλης Γκούλου. Οι γονείς θεωρούσαν ασφαλέστερο να μένουν τα παιδιά εκεί παρά μαζί τους στην ύπαιθρο. Μερικοί γονείς έβαζαν τα παιδιά τους σε κλουβιά (!) για να τα γλιτώσουν από τους στρατιώτες του LRA.

Η αιχμαλωσία της Έβελιν κράτησε σχεδόν τρία χρόνια. Θυμάται να περπατάει μέρα και νύχτα, χωρίς φαγητό και νερό. Πολλές φορές βρέθηκε στη μέση συγκρούσεων και μαχών, είδε άλλα παιδιά να πεθαίνουν.

Ένας βομβαρδισμός από το στρατό της Ουγκάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ήταν αυτός που δεν θα ξεχάσει ποτέ: ένας όλμος εξερράγη μπροστά της και το πρόσωπό της από τη μύτη και κάτω εξαφανίστηκε. Στη θέση του έμεινε μία τρύπα, σαν κρατήρας… 

Αν όμως δεν συνέχιζε να περπατάει, οι αντάρτες θα την πυροβολούσαν. Έτσι σηκώθηκε και συνέχισε να βαδίζει παρά τα τραύματά της.

Οι αντάρτες της χάρισαν τη ζωή αλλά δεν δέχθηκαν αν της παρέχουν οποιαδήποτε θεραπεία, με αποτέλεσμα η πληγή στο πρόσωπό της να μολυνθεί. Δεν είχε στόμα, ούτε σαγόνι, κι έτσι δεν μπορούσε να μασήσει τίποτα. Για να μην πεθάνει ξάπλωνε και έσταζε ρευστό φαγητό μέσα στο στόμα της.

Ένα βράδυ έφυγε και δεν γύρισε πίσω ποτέ. Έτρεξε μέσα από το δάσος και δεν σταμάτησε μέχρι να φτάσει με ασφάλεια στην Ουγκάντα. Έγινε δεκτή στο Κέντρο Επανένταξης Rachele που βοηθά παιδιά-στρατιώτες να επιστρέψουν στην κανονική ζωή.

Η Έβελιν βρέθηκε στο προσκήνιο επειδή απηύθυνε ένα μήνυμα- απάντηση στον παρουσιαστή talk show Rush Limbaugh, ο οποίος υπερασπίστηκε τον LRA λέγοντας πως τα μέλη του είναι Χριστιανοί και πως στόχος του είναι να ανατρέψει μία δικτατορία.

«Είμαι ένα από τα παιδιά που απήγαγαν οι αντάρτες του LRA και η καρδιά μου ραγίζει όταν ακούω τι είπατε γι’ αυτούς», λέει, «Δεν είναι Χριστιανοί, μετά βίας μπορούν να χαρακτηριστούν άνθρωποι».

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο