Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε σήμερα την είδηση ότι η ETA, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση η οποία μάχεται εναντίον του ισπανικού κράτους εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, αποκήρυξε τη βία.
«Αυτή είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή που θέτει τέλος σε χρόνια τρόμου και επιθέσεων εναντίον της ισπανικής κοινωνίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζοντας παράλληλα «βαθιά ικανοποίηση».
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ για ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ εξήρε «τις δικαστικές αρχές και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου στην Ισπανία και στη Γαλλία η επιτυχής συνεργασία των οποίων υπήρξε ένα τόσο σημαντικό στοιχείο» που συνέβαλε στον περιορισμό της δράσης της ETA.
«Η ΕΕ συνεχίζει να έχει την απαρασάλευτη πεποίθηση ότι η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και πρέπει να καταπολεμάται διαμέσου του κράτους δικαίου», πρόσθεσε ο ντε Κερσόβ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο περί «νίκης της δημοκρατίας επί της βίας» σε δηλώσεις του για την ανακοίνωση της ETA με την οποία η οργάνωση να διακόψει οριστική την ένοπλη δράση της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξ άλλου χαιρέτισαν το «ιστορικό βήμα» προς την ειρήνη στην Ισπανία, ωστόσο ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι είναι “ακόμα μακρύς” ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί για το σκοπό αυτό.
«Αναγνωρίζουμε το θάρρος της κυβέρνησης και του ισπανικού λαού στις προσπάθειές τους για την προώθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Ισπανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τόμι Βάιτορ σε ανακοινωθέν του.
Παράλληλα δύο στελέχη της αυτονομιστικής παράταξης προειδοποίησαν ότι η αποκήρυξη της βίας από την ETA δεν σημαίνει το τέλος της «πολιτικής σύγκρουσης».
Χρειάζεται να υπάρξει ένας διάλογος για την επιδίωξη μιας «δημοκρατικής συμφωνίας» όσον αφορά το «δικαίωμα» των Βάσκων «να αποφασίσουν» για το μέλος τους, ανέφεραν οι Ρούφι Ετσεμπαρία και Μαρίμπι Ουγκαρτεμπούρου.
Πρόκειται για δύο πρώην ηγετικά στελέχη του Μπατασούνα, κόμματος που θεωρείτο πολιτική πτέρυγα της ETA και τέθηκε εκτός νόμου το 2003.
Η Κάρμε Τσακόν, υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, είπε πως η Μαδρίτη δεν θα επιδιώξει κανενός είδους πολιτική συμφωνία με την ETA. Ο Πάτσι Λόπεζ, πρωθυπουργός της Χώρας των Βάσκων, δήλωσε ότι θα αρχίσουν συνομιλίες με με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, περιλαμβανομένου του Μπατασούνα, σε μια “νέα εποχή διαλόγου” στην ισπανική αυτή περιφέρεια.