Οι ιρακινές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μοσούλη προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έχοντας πλέον περικυκλώσει τη μισή πόλη, ενώ οι τζιχαντιστές εξαπολύουν επιθέσεις μακριά από την πρώτη γραμμή των μαχών, όπως η χθεσινή επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων νότια της Βαγδάτης.
Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις στο Ιράκ μετά την έναρξη της επιχείρησης του ιρακινού στρατού στις 17 Οκτωβρίου για την κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερη μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που αποτελεί προπύργιο του ΙΚ από τον Ιούνιο του 2014.
Την Τετάρτη, στα δυτικά, οι παραστρατιωτικές ομάδες του Χάσντ αλ Σάαμπι (Λαϊκή Κινητοποίηση), όπου κυριαρχούν οι σιίτες, ανακοίνωσαν ότι έκοψαν τον δρόμο από τη Μοσούλη προς τη Ράκα, προπύργιο του ΙΚ στη Συρία, μέσω του οποίου ανεφοδιάζεται η οργάνωση.
Στον βορρά και τον νότο, οι πεσμεργκά και άλλα στρατεύματα πλησιάζουν προς τη Μοσούλη, ενώ στο εσωτερικό της πόλης ειδικές μονάδες του ιρακινού στρατού ανακοίνωσαν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περισσότερο από το 40% του ανατολικού τμήματος της πόλης και έχουν κηρύξει απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Οι ειδικές αυτές μονάδες προχωρούσαν χθες προς την πόλη, δρόμο δρόμο, παρά τη σφοδρή αντίσταση του ΙΚ.
Εξάλλου την Τετάρτη ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ κατέστρεψε μια από τις τελευταίες γέφυρες που συνδέουν τις δύο όχθες του Τίγρη που διαρρέει τη Μοσούλη, κόβοντας την πόλη στα δύο, προκειμένου να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό του ΙΚ από τα ανατολικά.
Ως αποτέλεσμα οι τζιχαντιστές δεν μπορούν να πάνε πουθενά: «δεν μπορούν πλέον να ανεφοδιαστούν ούτε να στείλουν ενισχύσεις», εξήγησε ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζόν Ντόριαν εκπρόσωπος του συνασπισμού.
Παρόλα αυτά η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει.
«Είναι μια εξαιρετικά σκληρή μάχη, βίαιη, όμως είναι αναπόφευκτη και οι Ιρακινοί θα την δώσουν», εκτίμησε ο Ντόριαν.
Η αντίσταση που προβάλλουν οι τζιχαντιστές είναι σφοδρή και το δυτικό τμήμα της πόλης, όπου βρίσκονται τα περισσότερα προπύργιά τους, δεν έχει ακόμη καταληφθεί.
Η παρουσία πολλών αμάχων μειώνει την ικανότητα του ιρακινού στρατού να χρησιμοποιήσει βαριά όπλα εναντίον του ΙΚ. Και οι επικεφαλής της πόλης θέλουν να αποφύγουν την πλήρη καταστροφή της Μοσούλης.
Στην πόλη εξακολουθούν να βρίσκονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι, η απομάκρυνση των οποίων είναι δύσκολη εξαιτίας της σφοδρότητας των μαχών.
Αν και ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι έως και 200.000 άμαχοι θα έφευγαν από τη Μοσούλη μόλις ξεκινούσε η στρατιωτική επιχείρηση στα μέσα Οκτωβρίου, μόνο περίπου 70.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους προς το παρόν.
Όσοι μένουν στην πόλη, συχνά από φόβο, είναι αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους, αλλά και ελλείψεις σε βασικά αγαθά.
Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο και το πόσιμο νερό έχει αρχίσει να γίνεται πιο σπάνιο, όπως και το φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών, την ώρα που το θερμόμετρο τη νύχτα πέφτει κάτω από το μηδέν.
Για τον ανεφοδιασμό τους τα νοικοκυριά βασίζονται στο ψωμί και το νερό που διανέμουν από καιρό σε καιρό οι ειδικές μονάδες του ιρακινού στρατού.
Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, είναι άμεση η ανάγκη να υπάρξει πρόσβαση στους αμάχους αυτούς, οι οποίοι στερούνται τα πάντα στις συνοικίες που έχουν περιέλθει στον έλεγχο του ιρακινού στρατού.
Ο ΟΗΕ έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να παραδώσει τρόφιμα σε περίπου 37.000 ανθρώπους, όμως μόνο στην ανατολική περιφέρεια της Μοσούλης.
«Οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ασφάλεια και η πρόσβαση», υπογράμμισε η Ίνγκερ Μαρίς Βενίτσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) στο Ιράκ. «Ανησυχούμε πολύ διότι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας».
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν σταματούν να ζητούν από τις ιρακινές δυνάμεις να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ή να επιτρέψουν την παράδοση από αέρος βοήθειας, προκειμένου να βοηθηθούν οι άμαχοι. Μάταια όμως.
Οι τζιχαντιστές «χρησιμοποιούν παγιδευμένα αυτοκίνητα και τους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες, αυτό κάνει τα πράγματα δύσκολα για εμάς», εξήγησε ένας διοικητής των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού.