Απαισιόδοξοι στις προγνώσεις τους για τα επόμενα δέκα χρόνια εμφανίζονται στην πλειονότητά τους, και σε ποσοστό 59%, οι Αυστριακοί πολίτες, όπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στη Βιέννη.
Ειδικότερα, σε ποσοστό 33% οι Αυστριακοί εμφανίζονται να διακατέχονται από ανησυχία και σε ποσοστό 26% από επιφυλακτικότητα, ενώ σε μόνον 23% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που ευελπιστούν ότι στο μέλλον η κατάσταση στη χώρα τους θα είναι καλύτερη.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης, η αρνητική τοποθέτηση της πλειονότητας ερμηνεύεται από το γεγονός πως μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση της δικής τους οικονομικής κατάστασης.
Οι απαισιόδοξοι, σε ποσοστό 59%, εξηγούν την αρνητική τοποθέτησή τους για το μέλλον με τον φόβο που έχουν ότι μελλοντικά θα έχουν προσωπικά μία οικονομική πτώση.
Σε ποσοστό 54% οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση αναφέρουν πως μπορεί αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να ζουν μία σχετικά άνετη ζωή, ωστόσο εκφράζουν ανησυχίες πως αυτό θα αλλάξει στο μέλλον προς το χειρότερο, και αυτή η εκτίμηση επικρατεί σε όλες τις ηλικίες.
Όπως τονίζεται σχετικά σε ανάλυση των ευρημάτων της δημοσκόπησης, οι αιτίες για τη διαμόρφωση της διάθεσης βρίσκονται στην προσωπική κατάσταση του καθενός καθώς και στην γενική τοποθέτηση απέναντι στη ζωή, με το ποσοστό των αισιόδοξων να μειώνεται, μετά το 2009, από χρονιά σε χρονιά.
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα 45 χρόνια κατά τα οποία διενεργείται ετησίως παρόμοια δημοσκόπηση στο τέλος της χρονιάς, η διάθεση των Αυστριακών φέρεται να έχει φθάσει εφέτος σχεδόν στο χαμηλότερο σημείο και μόνον το 1982 ήταν χειρότερη.
Στην τότε δημοσκόπηση το ποσοστό των απαισιόδοξων είχε ανέλθει στο 64% (έναντι του 59% τώρα), αλλά στη συνέχεια είχε βελτιωθεί, καθώς, έπειτα από μία φάση πτωχεύσεων επιχειρήσεων, ακολούθησε από το 1985 και μετά μία ανάκαμψη και ένα ισχυρό συναίσθημα αισιοδοξίας.
Το 1989 το ποσοστό των αισιόδοξων είχε φθάσει, με ένα 62%, σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, ενώ από την αρχή της νέας χιλιετίας σχεδόν κάθε χρόνο καταγράφεται μία αρνητική διάθεση του πληθυσμού.