Σε Διακήρυξή της σήμερα το μεσημέρι, η αυστριακή Βουλή καταδικάζει ομόφωνα το κύμα συλλήψεων στην Τουρκία, υποστηρίζει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ζητάει την επανεργοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κουρδικό.
Στη Διακήρυξη, που υπογράφεται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και των έξι κομμάτων της αυστριακής Βουλής, οι Αυστριακοί βουλευτές επισημαίνουν πως τα γεγονότα στην Τουρκία εξελίσσονται σε μία ολοένα πιο ανησυχητική κατεύθυνση και, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, ζητούν από την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απαιτήσει τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.
Στην από κοινού παρουσίαση της Διακήρυξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών -που ηγούνται της κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα – Αντρέας Σίντερ, τόνισε πως με τη Διακήρυξη της η αυστριακή Βουλή στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, προς την Ευρώπη, προς τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύλληψη βουλευτών είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει και ενόψει της τρέχουσας κατάστασης στην Τουρκία μία συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αδύνατη.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Λοπάτκα υπογράμμισε πως τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα δικαιώματα ελευθερίας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήνει να εκβιάζεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και εάν η εξέλιξη συνεχιστεί σε αυτή την κατεύθυνση, δεν αρκούν ημίμετρα αλλά πρέπει να διακοπεί η ενταξιακή διαδικασία, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Την ανάκληση του Αυστριακού πρεσβευτή στην Τουρκία ως άμεσο μέτρο απέναντι στις συλλήψεις αντιπολιτευόμενων βουλευτών και δημοσιογράφων ζήτησε η εκπρόσωπος των Πράσινων Μπεριβάν Ασλάν.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ΝΕΟΣ Ματίας Στρολτς τόνισε πως για την Ευρώπη είναι σημαντικό να έχει μία συντεταγμένη σχέση με το γείτονά της, στην περίπτωση αυτή με την Τουρκία, και ως εκ τούτου πρέπει να τηρήσει μία ξεκάθαρη στάση απέναντί της.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος «Ομάδα Στρόναχ» ζήτησε στην τοποθέτησή του, να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και στον πληθυσμό και γι αυτό, όπως σημείωσε, παρά την κριτική στην Αγκυρα, η Ευρώπη θα πρέπει να τείνει το χέρι στους Τούρκους πολίτες.