Ο πρόεδρος του Λιβάνου ζήτησε χθες από τον σουνίτη ηγέτη Σάαντ αλ-Χαρίρι να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη της πλειονότητας των βουλευτών, περιλαμβανομένου και του ισχυρού προέδρου του Κοινοβουλίου ο οποίος είπε ότι θα συμβάλει στις προσπάθειες για τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Ο διορισμός του Χαρίρι αποτελεί μέρος μιας πολιτικής συμφωνίας στο πλαίσιο της οποίας ο πολιτικός αντίπαλός του, ο χριστιανός ηγέτης Μισέλ Αούν, εξελέγη αρχηγός του κράτους.
Τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο εξέλεξε πρόεδρο τον Αούν, σύμμαχο της ισχυρής, υποστηριζόμενης από το Ιράν, σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, βάζοντας τέρμα σε ένα θεσμικό κενό 29 μηνών.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, επικεφαλής του σιιτικού κινήματος Αμάλ, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία με κίνδυνο να παρεμποδιστεί ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης.
Ανακοινώνοντας όμως σήμερα την απόφασή του να εγκρίνει τον Χαρίρι για τον πρωθυπουργικό θώκο, ο Μπέρι δήλωσε ότι θα συμβάλει στις προσπάθειες να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. «Αν δεν υπήρχε πρόθεση συνεργασίας, δεν θα τον είχαμε εγκρίνει», είπε.
Ο συμβιβασμός του Χαρίρι για τον Αούν αντικατοπτρίζει τον μειωμένο ρόλο που διαδραματίζει στον Λίβανο η Σαουδική Αραβία, η οποία ανταγωνίζεται το Ιράν για την άσκηση επιρροής στην περιοχή.
Στο λιβανικό σύστημα κατανομής της εξουσίας μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, την πρωθυπουργία καταλαμβάνει ένας σουνίτης, ο πρόεδρος πρέπει να είναι μαρωνίτης και ο πρόεδρος της Βουλής σιίτης.