Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης καταδίκασε σήμερα σε διετή φυλάκιση έναν 27χρονο Αυστριακό για ανάρτηση φωτογραφιών του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, στις οποίες ο ίδιος εμφανίζεται με τατουάζ ναζιστικού περιεχομένου στο σώμα του. Συγκεκριμένα εμφανίζεται με νεκροκεφαλή των διαβόητων ναζιστικών «Ες Ες» και με τον αριθμό «88», ο οποίος αποκρυπτογραφείται στους ακροδεξιούς κύκλους ως ο χιτλερικός χαιρετισμός «Χάιλ Χίτλερ».
Όπως τόνισε στη διάρκεια της δίκης η εισαγγελέας της έδρας, τα ναζιστικά σύμβολα στο τατουάζ χρησιμοποιήθηκαν για προπαγανδιστικούς σκοπούς από τον κατηγορούμενο, ο οποίος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν επανειλημμένα για ποινικά αδικήματα και τον περασμένο Απρίλιο, τρεις μόνον ημέρες έπειτα από την τελευταία αποφυλάκισή του, είχε προκαλέσει τους θαμώνες κέντρου σε συνοικία της Βιέννης, με χιτλερικούς χαιρετισμούς.
Η σημερινή καταδίκη του 27χρονου επαναβεβαιώνει πως η αυστριακή δικαιοσύνη παραμένει αμείλικτη απέναντι στην αποκαλούμενη «ναζιστική δραστηριοποίηση», και είναι η τρίτη καταδίκη που επιβάλλεται από δικαστήριο της Βιέννης μέσα σε διάστημα μόλις δέκα ημερών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται μέσα σε μόλις μία ημέρα να διεξαχθούν τρεις δίκες για παρόμοιες περιπτώσεις.
Όλες αυτές οι παραπομπές σε δίκες και οι καταδίκες των κατηγορουμένων που ακολουθούν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, γίνονται για παραβίαση του αποκαλούμενου «Νόμου Απαγόρευσης», ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση, και με τον οποίο απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.
Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από… «απλή» συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.
Με βάση αυτό το νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυση ή δραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.