Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα η κυβέρνηση της Αιγύπτου μετά τις ταραχές και τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν χθες ανάμεσα σε χριστιανούς κόπτες και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 24 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η σύσκεψη που αναμένεται να γίνει το απόγευμα, ανακοινώνεται ενώ οι αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 40 συλλήψεις τη νύχτα.

Την έκτακτη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων της μουσουλμανικής και της χριστιανικής κοινότητας ζητεί, την ίδια ώρα, ο Άχμεντ αλ Τάγιεμπ, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ ‘Αζχαρ. Ο μεγάλος ιμάμης, που είναι επικεφαλής του ανώτατου εκπαιδευτικού θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ, κάλεσε σε συνομιλίες τα μέλη της Αιγυπτιακής Οικογένειας, μιας οργάνωσης στην οποία μετέχουν μουσουλμάνοι και χριστιανοί ιερωμένοι, «σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης».

Ο μεγάλος ιμάμης έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Σενούντα Γ’, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα βίαια επεισόδια διαδραματίστηκαν στο περιθώριο διαδήλωσης χριστιανών κοπτών που διαμαρτύρονταν για την πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε σε μια εκκλησία στη νότια επαρχία Ασουάν.

Οι χριστιανοί κόπτες, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, διαμαρτύρονται ότι υφίστανται διακρίσεις σε μια κατά μεγάλη πλειοψηφία μουσουλμανική κοινωνία. Οι Κόπτες αποτέλεσαν στόχο αρκετών επιθέσεων. Την Πρωτοχρονιά επίθεση σε μια εκκλησία τους στην Αλεξάνδρεια στοίχισε τη ζωή 23 ανθρώπων.