Ειδικά κλιμάκια από επιτροπές του εξωτερικού αναμένεται να μεταβούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κύπρο προκειμένου να συμβάλλουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και στις διαδικασίες ταυτοποίησης των λειψάνων.

Η ανάγκη αναζήτησης βοήθειας από το εξωτερικό προέκυψε σε αυτή τη φάση του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, επειδή ακριβώς σε αρκετά σημεία ταφής εντοπίζονται μικρά κομμάτια οστών (προφανώς από μεταφορές οστών που προηγήθηκαν από τοποθεσία σε τοποθεσία) τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις προέρχονται από διαφορετικά μεταξύ τους λείψανα.

Για το λόγο αυτό οι απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν από μια συναρμολόγηση λειψάνου, αλλά μπορούν να εξαχθούν μόνο μετά από εξετάσεις με τη μέθοδο του DNA και από μια σύνθεση επιστημονικών αναλύσεων.

Οι αναλύσεις και οι εξετάσεις που απαιτούνται είναι περίπλοκες, με τις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου να προσκρούουν σε εκείνες του Ινστιτούτου Γενετικής, καθώς στην όλη διαδικασία εμπλέκονται επιστήμονες από τους τομείς της ανθρωπολογίας, της αρχαιολογίας, της οστεολογίας και της γενετικής.

Όπως έγραψε η εφημερίδα «Πολίτης» από τη ΔΕΑ, ζητούμενο με την κάθοδο των ξένων επιστημόνων είναι να επέλθει αρμονία μεταξύ των δραστηριοτήτων του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου και του Ινστιτούτου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζεται η ποιότητα της εργασίας ως προς την ταυτοποίηση των λειψάνων (η ΔΕΑ θέλει να διατηρήσει το περιθώριο σφάλματος στο 0.1%).