Μοιάζει βγαλμένο από ταινία του James Bond αλλά είναι πραγματικό, βρίσκεται στην περιοχή Fuling της Κίνας και υπόγεια κατασκευή που στεγάζει μια άκρως απόρρητη (όχι πια) κινεζική πυρηνική βάση.

Θεωρείται η μεγαλύτερη «σπηλιά» που φτιάχτηκε από ανθρώπινα χέρια σε όλο τον κόσμο και πλέον έχει ανοίξει τις κάποτε επτασφράγιστες πύλες της ώστε να μπορούν οι τουρίστες να περιηγηθούν στους χώρους της.

Η Πυρηνική Βάση 816 σχεδιάστηκε για την παραγωγή πλουτωνίου τη δεκαετία του ’60, ένα πρόγραμμα 17ετές στο οποίο εμπλέκονταν περισσότεροι από 60.000 στρατιώτες.

Παρότι δεν λειτούργησε έως το 1984 η βάση δεν αποκαλύφθηκε παρά τον Απρίλιο του 2002 και η είσοδος σε ξένους τουρίστες δεν επιτρεπόταν έως σήμερα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει εδώ ξένοι», λέει στην China Daily, ένας από τους διαχειριστές του χώρου. «Η ξενάγηση διαρκεί τρεις ώρες και οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθούν τον ξεναγό αλλιώς θα χαθούν στους χώρους που μοιάζουν με λαβύρινθο».

Η μονάδα περιλαμβάνει 18 κύριες «σπηλιές» με περισσότερους από 130 δρόμους και τούνελ όπου περνούν και αυτοκίνητα. Σχεδιάστηκε για να αντέξει χιλιάδες τόνους εκρηκτικών ΤΝΤ και τουλάχιστον 100 εργάτες σκοτώθηκαν κατά την κατασκευή της.

Στις μέρες μας ανακαινίστηκε, ο φωτισμός ανανεώθηκε ενώ διοργανώνονται και εκπαιδευτικές εκθέσεις. Δεν υπάρχει δε κανένας λόγος οι επισκέπτες να φοβούνται για την ασφάλειά τους. «Η βάση δεν λειτούργησε ποτέ ούτε αποθηκεύτηκαν εδώ πυρηνικά υλικά. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς για τη ραδιοενέργεια, η είσοδος είναι ασφαλής», τονίζει εκπρόσωπος της βάσης.

chinadjah1 chinadjah2 chinadjah3 chinadjah4 chinadjah5 chinadjah6 chinadjah7