Μια Γαλλίδα μπλόγκερ, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατήγγειλε σήμερα ότι δεχόταν πιέσεις από το YouTube για να του θέσει πιο «ήπιες» ερωτήσεις, κάτι που διαψεύδει ο ιστότοπος.
Στο βίντεο που ανάρτησε η Λετισιά Νατζί κατηγορεί το YouTube ότι «την απείλησε για να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Επιτροπής». Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια χρήστες είδαν το βίντεο αυτό μέσα σε 24 ώρες.
Η καταγγελία της Νατζί είναι ο αναπάντεχος επίλογος μιας «επικοινωνιακής επιχείρησης» που ξεκίνησε το YouTube που, όπως και τον Ιανουάριο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οργάνωσε μια συνέντευξη του Γιούνκερ με τρεις «απλούς πολίτες», τρεις χρήστες των υπηρεσιών του που ανεβάζουν βίντεο στην πλατφόρμα του.
Η Γαλλίδα Λετισιά Νατζί έχει 60.000 «συνδρομητές» που παρακολουθούν τα βίντεο της με συμβουλές για τη ευζωία, την προστασία του περιβάλλοντος και την εναλλακτική ιατρική. Αφού ζήτησε την άποψη των «συνδρομητών» της για τη δυνατότητα που της δινόταν να πάρει συνέντευξη από τον Γιούνκερ, προετοίμασε μια λίστα με ερωτήσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν «ενοχλητικές» για τον πρόεδρο της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, υπήρχε και ένα ερώτημα για τη φορολογική πολιτική του Λουξεμβούργου.
Η επιλογή της αυτή φαίνεται ότι ανησύχησε το YouTube: σε ένα βίντεο που ανάρτησε την Κυριακή δείχνει, με κρυφή κάμερα, πως ένας εργαζόμενος στον ιστότοπο επιχείρησε να την αποτρέψει, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η μετάδοση της συνέντευξης. Φέρεται μάλιστα να της είπε ότι δεν θα πρέπει να «αποξενώνει» την Επιτροπή από το YouTube «εκτός κι αν δεν σκοπεύει να παραμείνει για πολύ καιρό» στην πλατφόρμα του.
Η απόπειρα λογοκρισίας δεν απέτρεψε τη Λετισιά που έθεσε ευθέως στον Γιούνκερ όλες τις ερωτήσεις που είχε προετοιμάσει. Μετά από αυτό το επεισόδιο, προς μεγάλη της έκπληξη, το YouTube της πρότεινε ένα συμβόλαιο για να αναλάβει «πρέσβειρα» του ιστοτόπου για έναν χρόνο, όμως εκείνη αρνήθηκε, εξηγώντας ότι δεν θέλει να την χειραγωγούν.
Από την πλευρά του, το YouTube διέψευσε τη λογοκρισία, αλλά παραδέχτηκε ότι την «συμβούλευσε» να αντιμετωπίσει με «σεβασμό» τον συνεντευξιαζόμενο πρόεδρο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της τόνισε ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις ερωτήσεις και ότι δεν ζήτησε από το YouTube να ασκήσει πιέσεις στην μπλόγκερ. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ επί 25 χρόνια στην πολιτική, έχει απαντήσει στις ερωτήσεις των πιο έμπειρων δημοσιογράφων και δεν έχει ανάγκη, ούτε ζήτησε από κανέναν να γλυκάνει τις ερωτήσεις», τόνισε. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε εξάλλου οτι «είμαστε λίγο ενοχλημένοι γιατί, για κάποιον λόγο, μπλεχτήκαμε σε μια ιστορία με την οποία δεν είχαμε καμία σχέση».