Υπάρχουν φορές που η καταστροφική μανία της Φύσης δεν μας υπενθυμίζει μόνο την απαράμιλλη δύναμή της, αλλά και το φυσικό και ανθρώπινο παρελθόν!

Εκεί που τα κειμήλια μιας άλλης ένδοξης εποχής έχουν αποτραβηχτεί στη λήθη και την αιώνια αταραξία, έρχεται η κακοκαιρία να τα επαναφέρει στη ζωή και μάλιστα χωρίς να το έχουν ζητήσει.

Καταιγίδες που σάρωσαν στεριά και θάλασσα δηλαδή και αποκάλυψαν σπάνια, περίεργα και εντελώς ανατρεπτικά ιστορικά ευρήματα, σώζοντας αρχαιολόγους και παλαιοντολόγους από κόπο και χρόνο…

Λίπος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

ffiisikkeosktkasgsefse1

Εδώ και δεκαετίες, λαρδί από ναυάγιο πλοίου της εποχής του Β’ Παγκοσμίου ξεχύνεται κατά οκάδες στην παραλία του St. Cyrus της Σκοτίας, στον απόηχο κάθε καταιγίδας. Ακόμα και πρόσφατα, τέσσερα κιβώτια λαρδιού ξεβράστηκαν στις ακτές, με το χοιρινό λίπος να διατηρεί μάλιστα το κυλινδρικό σχήμα του δοχείου που το περιείχε.

Τα παράξενα απομεινάρια του πολέμου εμφανίζονται συχνά-πυκνά στην ακροθαλασσιά, όταν η κακοκαιρία χτυπά τη Σκοτία. Προέρχονται από τα αμπάρια εμπορικού πλοίου που βομβαρδίστηκε και ναυάγησε στα ανοιχτά των ακτών και όταν τα πλήττει η φουσκοθαλασσιά, απελευθερώνουν λίγο από το λιπώδες υλικό τους.

Οι ντόπιοι μάλιστα ξέρουν καλά το γεγονός και μας λένε πως το λίπος είναι ακόμα καλό για κατανάλωση, παρά το γεγονός ότι καλύπτεται συνήθως από πεταλίδες. Και βέβαια το λαρδί ήταν στην πείνα του Πολέμου μάνα εξ ουρανού…

Ευρήματα της Εποχής του Σιδήρου

ffiisikkeosktkasgsefse2

Ήταν το 2005 όταν μια τεράστια καταιγίδα στη Σκοτία ξεπάστρεψε μια ολόκληρη οικογένεια, αν και μέσα στην τραγωδία αποκάλυψε αρχαιολογικό θησαυρό που κρυβόταν για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Οι κάτοικοι το έλεγαν πάντως διαχρονικά πως κάτι παλιό υπήρχε στις ακτές του Baile Sear, η άμμος και τα βότσαλα συσκότιζαν ωστόσο την κατάσταση.

Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, οι κάτοικοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό από τα κτίσματα που στέκονταν τώρα μεγαλόπρεπα πάνω στην παραλία. Φοβούμενοι πως τα ερείπια κινδύνευαν μέσα στη χειμερινή κακοκαιρία, οι αρχαιολόγοι απομάκρυναν αστραπιαία τα ευρήματα, που δεν ήταν τίποτα άλλο από δύο σπίτια της Εποχής του Σιδήρου!

Βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

ffiisikkeosktkasgsefse3

Ήταν το 2014 όταν μια ασυνήθιστα σφοδρή καταιγίδα έπληξε την Αγγλία κάνοντας τον Τάμεση να πλημμυρίσει. Τα μανιασμένα νερά και οι αέρηδες έφεραν στο φως όχι λιγότερες από 244 βόμβες του Β’ Παγκοσμίου κατά μήκος των βρετανικών ακτών! Άλλες ήταν γερμανικές και άλλες από παλιές ασκήσεις των ίδιων των Βρετανών, που κατέκλυσαν τις ακτές στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν οι πυροτεχνουργοί του Βασιλικού Ναυτικού δεν προλάβαιναν κυριολεκτικά να απαντούν στις εκκλήσεις των πολιτών για τις βόμβες με το τσουβάλι που αποκαλύπτονταν μαγικά.

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί τις απομάκρυναν με ασφάλεια, πολλές ακόμα ενδέχεται να παραμένουν αδρανείς εκεί, καθώς μόλις την προηγούμενη χρονιά η κακοκαιρία έφερε στο φως άλλες 108 βόμβες! Το χειρότερο μάλιστα είναι πως όσο περισσότερο παραμένουν θαμμένες κάτω από την άμμο, τόσο πιο ασταθείς γίνονται οι βόμβες του Πολέμου…

Απολιθωμένος ιχθυόσαυρος

ffiisikkeosktkasgsefse4

Τα Χριστούγεννα του 2014 έφεραν στις βαλίτσες τους ένα σπουδαίο δώρο για τους παλαιοντολόγους αλλά και τους κυνηγούς θησαυρών, όταν ήρθαν στο φως τα απομεινάρια ενός ιχθυόσαυρου από καταιγίδα που σάρωσε τις ακτές του βρετανικού Ντόρσετ.

Το προϊστορικό πελαγίσιο ερπετό παραμένει εξαιρετικά σπάνιο σε όρους παλαιοντολογίας, καθώς ολοκληρωμένος σκελετός του -όπως αυτός- είναι ένα από τα άγια δισκοπότηρα της παλαιοζωολογίας. Οι ειδικοί ήρθαν ωστόσο αντιμέτωποι με μια κολοσσιαία πρόκληση, καθώς η νέα καταιγίδα που έδειχνε τα απειλητικά της δόντια τους ανάγκασε να ανασύρουν τα απολιθωμένα οστά σε μόλις 8 ώρες, εκεί που κανονικά απαιτούνται εβδομάδες αργής και προσεκτικής δουλειάς.

Ο πολύτιμος προϊστορικός σκελετός των 200 εκατομμυρίων ετών που εκτιμήθηκε στις 15.000 λίρες έφερε φυσικά στις ακτές κοπάδια κυνηγών θησαυρών, ψάχνοντας προφανώς για το ταίρι του θαλάσσιου θηρευτή…

Υποθαλάσσιο δάσος

ffiisikkeosktkasgsefse5

Λίγο έξω από τις ακτές της Αλαμπάμα περίμενε υπομονετικά -μέσα σε ιζηματογενή θάλαμο χωρίς οξυγόνο- ένα πανάρχαιο δάσος περισσότερων από 50.000 ετών! Ήταν ο Τυφώνας Κατρίνα αυτός που έφερε στο φως τον τεράστιο φυσικό θησαυρό των απολιθωμένων κυπαρισσιών, που ήταν μάλιστα τόσο καλά διατηρημένα που άφησαν τους ειδικούς με το στόμα ανοιχτό.

Ο Κατρίνα έδιωξε τα τεράστια αποθέματα άμμου που έθαβαν τους δίμετρους κορμούς, οι οποίοι ήταν δώρο εξ ουρανού για τους ερευνητές, μιας και περιέχουν χιλιάδες χρόνια μετεωρολογικής ιστορίας για τον Κόλπο του Μεξικού. Αλλά και η άγρια ζωή του δάσους ήταν εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, κάνοντας το υποθαλάσσιο δάσος πόλο έλξης για ένα σωρό ειδικότητες.

Το πολύτιμο απομεινάρι του παρελθόντος μετατράπηκε όμως σε τεχνητό ύφαλο και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η παρθένα κατάσταση των δέντρων δεν θα αντέξει ούτε μερικά χρόνια, μιας και η θαλάσσια ζωή έχει αρχίσει να το καταλαμβάνει καταστρέφοντας σταδιακά το ξύλο και τις πληροφορίες του παρελθόντος…