Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη πριν από έναν χρόνο στην Υεμένη ξανάρχισε σήμερα αεροπορικές επιδρομές έπειτα από τρεις μήνες σε περιοχές της πρωτεύουσας της χώρας, της Σαναά, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών, τρεις ημέρες μετά τη διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι σε ένα εργοστάσιο τροφίμων.
Οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν επίσης το κλείσιμο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Υεμένης, το οποίο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές εξαιτίας της σύρραξης, η τελευταία φάση της οποίας διαρκεί από τον Μάρτιο του 2015.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συμμαχίας, τον στρατηγό Άχμεντ αλ Ασίρι, οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν στρατιωτικούς στόχους γύρω από τη Σαναά.
Οι πρώτες επιδρομές έγιναν τη νύχτα κι εντάθηκαν αργότερα σήμερα, είπαν κάτοικοι της Σαναά, την οποία είχαν καταλάβει οι αντάρτες Χούτι τον Ιανουάριο του 2015.
Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μοχάμεντ Αμπντεσαλάμ ανέφερε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι η συμμαχία «διέπραξε ένα ειδεχθές έγκλημα πλήττοντας (σήμερα) το πρωί ένα εργοστάσιο τροφίμων στο κέντρο της Σαναά», προκαλώντας «θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».
Κάτοικοι ανέφεραν ότι ένα εργοστάσιο που παράγει πατατάκια, κοντά σε ένα κέντρο συντήρησης στρατιωτικού εξοπλισμού, επλήγη από τα αεροσκάφη της συμμαχίας και ότι ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια έξι απανθρακωμένες σοροί. Ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για 14 νεκρούς, ενώ ο διευθυντής του εργοστασίου Αμπντάλα αλ Άκελ έδωσε έναν απολογισμό που κάνει λόγο για 16 νεκρούς και 10 τραυματίες μεταξύ των εργαζομένων, καθώς όπως εξήγησε οι εγκαταστάσεις επλήγησαν εν ώρα εργασίας.
Το πρακτορείο ειδήσεων SABA, το οποίο ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες, ανέφερε ότι πέραν της πρωτεύουσας και άλλες περιοχές της εμπόλεμης χώρας επλήγησαν από επιδρομές των «σαουδαράβων εισβολέων».
Η επανέναρξη των βομβαρδισμών στη Σαναά σημειώθηκε πριν συμπληρωθούν 72 ώρες από την «αναστολή» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν επί τρεισήμισι μήνες στο Κουβέιτ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο οργανισμός προβλέπει ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν μέσα σε έναν μήνα και αρνείται να κάνει λόγο περί αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, παρότι τόσο η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι όσο και οι σιίτες αντάρτες και οι σύμμαχοί τους, δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους.
Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί πάνω από 6.400 άνθρωποι, οι μισοί και πλέον από τους οποίους ήταν άμαχοι, έχουν τραυματιστεί άλλοι περίπου 30.000 και 2,8 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.