Πεπεισμένη ότι η Γερμανία «θα τα καταφέρει» να ανταποκριθεί στην πρόκληση τόσο της προσφυγικής κρίσης, όσο και της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» δήλωσε εκ νέου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε για πρώτη φορά ότι «ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός έχει φθάσει στην Γερμανία» και έκανε λόγο για «πόλεμο» εναντίον του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», αλλά όχι εναντίον του Ισλάμ.
Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Τουρκία, η γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για «πολύ σκληρή αντιμετώπιση» των πραξικοπηματιών, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις επιτυχίες, όπως η δράση της FRONTEX και η συμφωνία με την Τουρκία, δήλωσε ωστόσο απογοητευμένη από το γεγονός ότι η ανακατανομή των προσφύγων προχωρά πολύ αργά και αναφέρθηκε σε 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Η κυρία Μέρκελ, η οποία παραχώρησε σήμερα – νωρίτερα από το σύνηθες, λόγω των πρόσφατων γεγονότων – την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της, καταδίκασε τις πράξεις βίας στην Γερμανία και στην Ευρώπη ως «σπάσιμο ενός πολιτισμικού ταμπού» και τόνισε εκ νέου τη δήλωσή της του περασμένου έτους: «Πριν από 11 μήνες δεν είπα ότι επρόκειτο να είναι μια εύκολη υπόθεση που θα μπορούσαμε να διεκπεραιώσουμε έτσι απλά. Αλλά σήμερα είμαι πεπεισμένη, όπως και τότε, ότι θα τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση. Για αυτό η Γερμανία θα καταφέρει και αυτή τη νέα πρόκληση, η οποία περιγράφεται με τον όρο “ισλαμιστική τρομοκρατία”».
Αναφερόμενη στις επιθέσεις, η Καγκελάριος έκανε λόγο για «συγκλονιστικές και θλιβερές» πράξεις και διαβεβαίωσε ότι γίνεται το παν «ώστε να διαλευκανθούν αυτές οι βάρβαρες πράξεις» και να βρεθούν εκείνοι που βρίσκονται πίσω τους.
«Πρόκειται για μια μεγάλη δοκιμασία για την Γερμανία και την Ευρώπη. Μπορούμε πράγματι να επιβιώσουμε την σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία επιμένει στις αρχές της και κυρίως στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος και στο απορρέον από αυτό δικαίωμα για άσυλο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.
«Οι τρομοκράτες θέλουν να διαλύσουν τη συνοχή μας. Θέλουν να εμποδίσουν την ανοιχτή κοινωνία μας και την βούληση υποδοχής μας. Θέλουν να σπείρουν τον φόβο και το μίσος μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών. Το γεγονός ότι δράστες (των επιθέσεων) του Βίρτσμπουργκ και του Άνσμπαχ ήταν πρόσφυγες αναγνωρισμένοι στην Γερμανία, χλευάζει τη χώρα η οποία τους δέχθηκε και όσους τους βοήθησαν», επισήμανε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε έναν αγώνα, ή αν θέλετε, ακόμη και σε πόλεμο, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο ή αγώνα εναντίον του Ισλάμ».
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός έχει φτάσει στην Γερμανία» και συμπλήρωσε ότι δεν έχει νόημα αυτό να μην λέγεται ανοιχτά. «Δεν λύνουμε το πρόβλημα προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει. Πρέπει να το παρουσιάσουμε σε όλη του τη δραματικότητα και να βρούμε και να λάβουμε τα σωστά μέτρα», δήλωσε.
Η Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασε σχέδιο εννέα σημείων για την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών στο μέλλον. Σε αυτό περιλαμβάνονται η μείωση των εμποδίων για την επαναπροώθηση όσων ζητούν άσυλο, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων και προετοιμασίες για επιχειρήσεις των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό, όταν πρόκειται για μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Τόνισε πως «πάντα, όπου υπάρχουν κενά, πρέπει να δρούμε και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εγγυηθεί την ασφάλεια στο ελεύθερο δημοκρατικό Κράτος Δικαίου μας». Στο σχέδιό της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, καθώς και η επίσπευση της έγκρισης της εδώ και έναν χρόνο σχεδιαζόμενης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νομοθεσία σχετικά με τα όπλα. Βάσει αυτής, το εμπόριο όπλου μέσω Διαδικτύου θα απαγορευθεί. Επιπλέον, μια Αρχή θα ασχοληθεί με αποκωδικοποίηση της επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου. Η κυρία Μέρκελ τάχθηκε ακόμη υπέρ μιας καλύτερης διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών και μιας καλύτερης συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Καγκελάριος δήλωσε ότι παρακολουθεί πολύ εντατικά τις εξελίξεις και χαρακτήρισε αυτονόητο «να λαμβάνει κανείς μέτρα εναντίον των πραξικοπηματιών με όλα τα μέσα του Κράτους Δικαίου». Δήλωσε ωστόσο ότι ανησυχεί για το κατά πόσο εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς «υπάρχει πολύ σκληρή αντιμετώπιση», θέμα για το οποίο, όπως είπε, έχει ήδη μιλήσει και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τον Τούρκο Πρόεδρο, σημείωσε, η ανταλλαγή απόψεων είναι ειλικρινής, αλλά οι δυο τους δεν είναι πάντα της ίδιας άποψης. «Στη Γερμανία ζουν 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής και αυτό συνεπάγεται μια ευθύνη να συνεχίσουμε τη συζήτηση με την Τουρκία», διευκρίνισε και, όταν ερωτήθηκε πότε θα συναντήσει τον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι το βέβαιο είναι ότι θα έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο της Συνόδου της G20, τον Σεπτέμβριο, στην Κίνα, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στη σημασία της συνεργασίας με την Άγκυρα, τόσο για τον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» όσο και για την προσφυγική κρίση. «Πιστεύω ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος (…). Υπάρχουν σημεία που μας χωρίζουν και σημεία που μας ενώνουν», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι «στην παρούσα κατάσταση δεν βρίσκεται στην ατζέντα άνοιγμα νέων Κεφαλαίων» της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.
Η κυρία Μέρκελ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και επεφύλαξε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Υπάρχει μια μακρά νομική συζήτηση σχετικά με το τι είναι το εξωτερικό σύνορο, δήλωσε και επισήμανε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτό είναι το εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν. «Προσωρινά – κάτι το οποίο στηρίζω απολύτως – εφαρμόζουμε συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει στο τέλος του έτους το εάν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι τέτοια ώστε να εγγυάται ότι δεν χρειάζεται έλεγχος των εσωτερικών συνόρων», τόνισε και, αναφερόμενη στις «επιτυχίες» της Ευρώπης, μίλησε ενδεικτικά για την FRONTEX, λέγοντας ότι πρόκειται για «μεγάλο αποτέλεσμα», όπως και για την συμφωνία με την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στο σύστημα ανακατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών. «Έστω και η θεωρητική ύπαρξη ενός συστήματος κατανομής, έχει από μόνη της μια σημασία. Αυτή τη στιγμή έχουν κατανεμηθεί μόνο λίγες χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την ΕΕ και αυτό είναι σαφώς πολύ αργό. Είμαι απογοητευμένη από την ελλιπή προθυμία κάποιων να συμμετάσχουν. Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού και πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, έφτασαν περίπου 50.000 άτομα στην Ελλάδα, αλλά από αυτούς δεν έχουν κατανεμηθεί ούτε καν 1000. Συνεχίζει να υπάρχει λοιπόν πολλή δουλειά», σημείωσε η Καγκελάριος.
Ερωτηθείσα για την γερμανική παρέμβαση στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για δημοσιονομική παρέκκλιση, η κυρία Μέρκελ περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε μια ενισχυμένη διαδικασία ελέγχου του ελλείμματος και ότι η απόφαση που ελήφθη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει πια το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Στην αναμενόμενη ερώτηση σχετικά με το αν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα και για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία το 2017, η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε την πάγια, ως τώρα, απάντησή της: «Θα το ανακοινώσω την κατάλληλη στιγμή και σήμερα δεν είναι αυτή».
Όταν ερωτήθηκε αν είχε πρόσφατα κάποιον εφιάλτη, στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».