Υπέρ της άμεσης αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και της ακύρωσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για την προσφυγική κρίση τάχθηκε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς (Die Linke), Ζάρα Βάγκενκνεχτ, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην διαδικασία εγκαθίδρυσης δικτατορίας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί «προνομιακό εταίρο» της Γερμανίας.
«Δεν μπορούμε στα σοβαρά, με μια χώρα που είναι έτοιμη να εγκαθιδρύσει δικτατορία, να διατηρούμε μια στενή εταιρική σχέση, η οποία προβλέπει και ότι προωθούμε προς αυτήν ανθρώπους κατά κάποιον τρόπο χωρίς έλεγχο» ή μια συμφωνία η οποία μας καθιστά εκβιάσιμους, δήλωσε η κυρία Βάγκενκνεχτ, μιλώντας απόψε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, στο πλαίσιο της καθιερωμένης «θερινής συνέντευξης» των πολιτικών αρχηγών.
Στο ίδιο πνεύμα, η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς επέκρινε την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ζητώντας να ληφθούν στο μέλλον μέτρα για ανθρώπους που θα θέλουν να την εγκαταλείψουν επειδή θα διώκονται. Κατά την ίδια, η συμφωνία για τους πρόσφυγες έχει προ πολλού αποτύχει. «Δεν μπορεί κανείς να συντηρεί μια άθλια συμφωνία μόνο και μόνο επειδή ενδεχομένως να έρθουν περισσότεροι άνθρωποι», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι για την ίδια δεν είναι αποφασιστικής σημασίας ο αριθμός των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία, αλλά το να σταματήσει η Ε.Ε. την πολιτική της που αυξάνει τη φτώχεια και τη δυστυχία. Αμφισβήτησε μάλιστα ευθέως την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας, σε ό,τι αφορά την ανακοπή της ροής προσφύγων προς την Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι, αν εξετάσει κανείς τα δεδομένα χρονικά, το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού είχε μάλλον μεγαλύτερη επίδραση στον περιορισμό του αριθμού.
Αναφερόμενη στα γεγονότα του Μονάχου, η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς επαίνεσε την Αστυνομία της βαυαρικής πόλης για την «καλή αντίδρασή» της κατά το κρίσιμο διάστημα και πρόσθεσε ότι αυτό το άσχημο βράδυ έδειξε πόσο σημαντική είναι μια καλά εκπαιδευμένη και καλά στελεχωμένη αστυνομία. «Είναι απολύτως κατανοητό οι άνθρωποι να ανησυχούν, ακριβώς επειδή κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μια τέτοιου είδους επίθεση», σημείωσε η γερμανίδα πολιτικός, αλλά τόνισε ότι «κάθε πολιτικός είναι υποχρεωμένος να υποστηρίζει μια πολιτική η οποία έχει ως στόχο τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ασφάλειας – είτε με μια καλά στελεχωμένη αστυνομία είτε με μια ειρηνική εξωτερική πολιτική». Απέρριψε ωστόσο κατηγορηματικά την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των μυστικών υπηρεσιών ως ενδεχόμενη συνέπεια των πρόσφατων γεγονότων.
Κληθείσα να σχολιάσει τις προειδοποιήσεις του επίσης αριστερού πρωθυπουργό της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο να μην θέτει το κόμμα την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών – Αριστεράς – Πρασίνων, η κυρία Βάγκενκνεχτ δήλωσε: «Η Γερμανία δεν θα φύγει ασφαλώς από το ΝΑΤΟ την ημέρα που θα μπούμε σε μια κυβέρνηση, αλλά είναι σημαντικό η Γερμανία να μην συμμετέχει σε κανέναν πόλεμο-παρέμβαση και να προσπαθεί να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική έναντι της Ρωσίας».