Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας αρνήθηκε να υποστηρίξει επίσημα την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στο κεντρικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Κλίβελαντ προκαλώντας αντιδράσεις, ενώ ο Τραμπ ήξερε τι θα πει δύο ώρες πριν.
Στη διάρκεια της 20λεπτης ομιλίας του, ο Κρουζ αναφέρθηκε μόνο μία φορά ονομαστικά στον Τραμπ, ενώ η αρνητική στάση του έναντι της προεδρικής υποψηφιότητας του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, έφερε στο προσκήνιο των εξελίξεων το σημαντικό βαθμό πολιτικής διαίρεσης στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, παρά την προσπάθεια καλλιέργειας μιας ενωτικής εικόνας, που γίνεται με προσοχή, τις τελευταίες ημέρες στο Κλίβελαντ.
Η σύζυγος του Κρουζ, Χέιντι, χρειάστηκε τη συνοδεία του επίσης αντί-Τραμπ εκλέκτορα Κεν Κουτσινέλι προκειμένου να απομακρυνθεί από το χώρο της διεξαγωγής του συνεδρίου, μετά από ανησυχίες για την προσωπική της ασφάλεια και αφού ο Τεντ Κρουζ είχε ολοκληρώσει την ομιλία του.
«Θέλουμε τον Τραμπ!»
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, που υποτίθεται ότι θα παρουσίαζε προς τους ψηφοφόρους μια συνολική εικόνα ενότητας του κόμματος, διαταράχθηκε από απροσδόκητα γεγονότα που τόνισαν τον ουσιαστικό βαθμό διαίρεσης που υπάρχει μεταξύ της ηγεσίας και της βάσης του κόμματος. Παράλληλα, η ένταση που προκλήθηκε επικαιροποιεί τα ερωτηματικά γύρω από την υποψηφιότητα του Τραμπ, γύρω από την ηγετική του ικανότητα να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος, αλλά και ν’ αντιμετωπίσει με επιτυχία τον κεντρικό προεκλογικό αγώνα, με βασικό αντίπαλο τη Χίλαρι Κλίντον για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου
Ο Κρουζ είχε έρθει δεύτερος στην προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων εκπροσωπώντας τη σκληρή συντηρητική γραμμή του κόμματος, με τη στάση του να μην αναφερθεί στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, προκαλούσε τους υποστηρικτές του Τραμπ να φωνάζουν: Θέλουμε τον Τραμπ!
Όταν η ομιλία του τελείωσε, είχε μαζευτεί ένα εξαγριωμένο πλήθος που βρίσκονταν πίσω μας, δηλώνει ο Cuccinelli πρώην γενικός εισαγγελέας στην πολιτεία της Βιρτζίνα. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ένας σύνεδρος στράφηκε προς τη μεριά της Χέιντι Κρουζ και φώναξε: Goldman Sachs, αναφερόμενος στην εργασιακή της σχέση με την επενδυτική τράπεζα.
Ο Κρουζ και η συνείδηση
Ο Κρουζ άρχισε την ομιλία του λέγοντας: «Θέλω να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του να εκλεγεί προεδρικός υποψήφιος». Λίγο αργότερα παρότρυνε τους συνέδρους: «Σας παρακαλώ να μην καθίσετε στο σπίτι σας το Νοέμβριο. Σηκωθείτε, μιλήστε και ψηφίστε με τη συνείδησή σας. Ψηφίστε για υποψηφίους από τα ψηλά και τα χαμηλά του ψηφοδελτίου που εμπιστεύεστε, προκειμένου να υπερασπίσουν τις ελευθερίες μας και να είναι πιστοί στο σύνταγμα».
Οι επικριτές του οργίσθηκαν από την προτροπή προς τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με τη συνείδησή τους, ως εάν η ψήφος προς τον Τραμπ να είναι ψήφος δίχως συνείδηση.
Ο Ρεπουμπλικάνος στρατηγιστής Έρικ Φέρμστρομ που δε συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Το σύνθημα ψηφίστε με συνείδηση, ήταν κεντρικό στην εκστρατεία του Ποτέ για τον Τραμπ. Ο Κρουζ έκανε ένα κολοσσιαίο λάθος επαναφέροντας το μήνυμα αυτό, στην κεντρική διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων».
«Μου πήρε περίπου 30 λεπτά να ηρεμήσω και να σταματήσω να τρέμω από θυμό» δηλώνει ο Έρικ Λέϊτον σύνεδρος από την Καλιφόρνια που φώναξε «Πήγαινε σπίτι σου» στον Κρουζ αμέσως μετά την ομιλία του.
Αθέτηση υπόσχεσης
Από την πλευρά του, ο 70χρονος Τραμπ, μεγαλοεπιχειρηματίας και πρώην τηλεοπτικός αστέρας που δεν έχει προηγούμενη πολιτική εμπειρία, εμφανίστηκε στην είσοδο του κεντρικού συνεδρίου προς το τέλος της ομιλίας του Κρουζ, ενώ η παρουσία του, απέσπασε την προσοχή των συνέδρων από την ομιλία του γερουσιαστή. Σε ανάρτηση που έκανε αργότερα στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε ότι ο Κρουζ παραβίασε την υπόσχεσή του ότι θα υποστήριζε οποιαδήποτε επιλογή του κόμματος για το Λευκό Οίκο. «Ουάου γιούχαραν τον Κρουζ ενώ μιλούσε. Δεν τήρησε την υπόσχεσή του! Διάβασα την ομιλία του δύο ώρες νωρίτερα, αλλά τον άφησα να μιλήσει. Δεν είναι σοβαρό ζήτημα!» έγραψε με αρκετή δόση σαρκασμού ο Τραμπ.
Αναμενόμενη η αντίδραση των συνέδρων…
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ προσέβαλε τη γυναίκα του Κρουζ για την εμφάνισή της, ενώ δήλωνε ότι ο πατέρας του Τεξανού γερουσιαστή ήταν με το δολοφόνο του Τζον Κένεντι λίγο πριν αυτός δεχτεί τα δολοφονικά πυρά στο Ντάλας, το 1963.
Ο 45χρονος Κρουζ από την πλευρά του, έχει ακραία συντηρητική προσέγγιση, ενώ πρωταγωνιστούσε στις συγκεντρώσεις του Tea Party. Ο ίδιος έχει προκαλέσει την οργή ηγετικών κύκλων του κόμματος, με τον ουσιαστικό ρόλο που είχε στην παρεμπόδιση της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης στην κρίση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Παράλληλα, έχει χαρακτηρίσει τον Τραμπ γυναικά κατά συρροή και νάρκισσο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Σύμβουλος του Κρουζ που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι ο Κρουζ ανέμενε την αντίδραση των συνέδρων στην περίπτωση που δεν προχωρούσε στην επίσημη αποδοχή της υποψηφιότητας του Τραμπ.
Ο Τραμπ αναδείχτηκε επίσημα στον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων συγκεντρώνοντας 1.725 εκλέκτορες, έναντι 475 του Κρουζ. Αρκετοί από τους σύνεδρους έγιναν έξαλλοι από το λόγο του, ότι μπορεί να βλάψει την υποστήριξη που έχει ο Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι προηγούμενα ενδεχομένως να είχαν υποστηρίξει τον Κρουζ.
Ένας φίλος της εργατικής τάξης
Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε δεν απέτρεψε τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ και κυβερνήτη της Ιντιάνα, Μάικ Πενς να δεχτεί μια θορυβώδη υποδοχή στην κεντρική σκηνή του συνεδρίου, καθώς θα έκανε και την τελευταία ομιλία κλείνοντας τις εργασίες της χθεσινής τρίτης ημέρας. Αποδεχόμενος τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου, ο Πενς μίλησε για τον Τραμπ περιγράφοντας τον, ως φίλο της εργατικής τάξης που κατόρθωσε να επικρατήσει στον επιχειρηματικό κόσμο.
Απουσίες με πολιτικό νόημα
Αισθητές απουσίες από την κεντρική σύνοδο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήταν αυτές των προηγούμενων προεδρικών υποψηφίων Μιτ Ρόμνεϊ και Τζον Μακέιν, αλλά και μελών της οικογένειας Μπους, που έδωσε στο κόμμα τους δύο τελευταίους προέδρους των ΗΠΑ. Οι πολιτικοί αναλυτές μεταφράζουν την απουσία τους, ως μία στάση άρνησης στην προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, αλλά και ως έντονη δυσαρέσκεια για τις προεκλογικές τους εξαγγελίες αναφορικά με την παράνομη μετανάστευση, αλλά και το διεθνές εμπόριο. Οι επικριτές του, χαρακτηρίζουν τον Τραμπ μισαλλόδοξο μετά τις προεκλογικές του εξαγγελίες για την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, προκειμένου να σταματήσει η ροή ισπανόφωνων μεταναστών.