Με συνεχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις παρακολούθησαν και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης την απόπειρα πραξικοπήματος την περασμένη νύχτα στην Τουρκία. Ένα από τα βασικά σημεία, στα οποία στάθηκαν οι σχολιαστές, αφορούσε στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρώπη: το αν δηλαδή, σε περίπτωση ανατροπής της κυβέρνησης, οι στρατιωτικοί θα συνέχιζαν να σέβονται τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την συνεργασία στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό.
Κάτι που αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, πόσο πολύπλοκη και ιδιαίτερη είναι η σχέση της Ευρώπης με τη συγκεκριμένη χώρα: από την μία, την ώρα που η απόπειρα των στρατιωτικών βρισκόταν σε εξέλιξη, αναλυτές της εφημερίδας Λα Στάμπα θέλησαν να υπενθυμίσουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μειώσει στο ελάχιστο τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες και ότι η δράση του πλέον σε πολλούς τομείς πρέπει να θεωρηθεί «εκτός ελέγχου». Από την άλλη, όμως, το δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι Rai News υπογράμμισε με έμφαση ότι στην Τουρκία, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης που κατέχει, δεν πρέπει να επικρατήσει η αστάθεια και η αβεβαιότητα.
Στο σημείο αυτό, ακριβώς, στάθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι: «Η ανησυχία για μια κατάσταση εκτός ελέγχου σε μια χώρα του ΝΑΤΟ όπως είναι η Τουρκία, αφήνει τη θέση της στην υπερίσχυση της σταθερότητας και των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε σχολιάζοντας την μακρά νύχτα που έζησαν οι κάτοικοι των τουρκικών πόλεων.
Στην Ιταλία, πάντως, γνωρίζουν όλοι πολύ καλά τα τεράστια προβλήματα της Τουρκίας, απόρροια της πολιτικής διαχείρισης της χώρας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης δεν θέλησε να κάνει καμία προσωπική αναφορά στον Ερντογάν, αλλά στη γενικότερη ανάγκη σεβασμού της Δημοκρατίας. Η όλη προσέγγιση θα ήταν πιθανότατα αρκετά διαφορετική, αν ήταν ακόμη πρωθυπουργός ο κεντροδεξιός ηγέτης του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» Σίλβιο Μπερλουσκόνι: ως προσωπικός φίλος του Τούρκου προέδρου, δεν έχασε ποτέ ευκαιρία στο παρελθόν για να του εκφράσει τη στήριξη και πολιτική εγγύτητά του.
Αυτό που προκάλεσε τεράστια εντύπωση στην Ρώμη, επίσης, είναι ότι ενώ στο παρελθόν το καθεστώς Ερντογάν άσκησε δριμύτατη κριτική και περιόρισε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των νέων τεχνολογιών, χθες, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε smartphone για να ζητήσει από τον λαό να κατέβει μαζικά στους δρόμους. Η αξία και οι «αρετές» της τεχνολογίας αλλάζουν, για μία ακόμη φορά, ανάλογα με την ιδιαίτερη χρησιμότητά της.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί η άποψη του Αντόνιο Φερράρι, γνωστού αναλυτή της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα: δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι μπορεί να πρόκειται για « τετράωρo πραξικοπήμα- μαϊμού», το οποίο «ευνόησε τον Ερντογάν» από την στιγμή που «τώρα ελπίζει, ίσως, να βρει τις ψήφους για να αλλάξει του Σύνταγμα και να μετατρέψει την Τουρκία σε μια προεδρική Δημοκρατία».