Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε σήμερα το σχέδιό του να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, μια πρόταση που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στην χώρα.
Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας ανακοίνωσε την 2α Ιουλίου ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση εργάζεται για την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα επιτρέψει στους Σύρους πρόσφυγες, εφόσον το επιθυμούν, να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα.
Από το 2011 και την έναρξη του πολέμου στη Συρία, 2,7 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Μόλις το 10% διαμένει σε καταυλισμούς, οι υπόλοιποι δίνουν καθημερινά μάχη ώστε να καταφέρουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, όπως έγραψε σήμερα ο τουρκικός Τύπος, υποστήριξε ότι οι Σύροι θα μπορούν να επωφεληθούν από την διπλή υπηκοότητα κι επομένως να παραμείνουν στην Τουρκία μόλις τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στην χώρα τους.
«Θα είναι άραγε υποχρέωση για εκείνους που έχουν διπλή υπηκοότητα να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέροντας το παράδειγμα των Τούρκων εργατών που είχαν μεταβεί κατά δεκάδες χιλιάδες στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
«Κανείς δεν τους ζήτησε να επιστρέψουν ή όχι στην Τουρκία», πρόσθεσε.
Επιχειρώντας να μετριάσει τις ανησυχίες στην χώρα του σχετικά με αυτό το σχέδιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στο γεγονός ότι η χώρα του έχει επαρκώς μεγάλη έκταση ώστε να φιλοξενήσει τους Σύρους, έγραψε η εφημερίδα Hürriyet.
«Δεν υπάρχει τίποτα να φοβόμαστε, αυτή η χώρα φιλοξενεί 79 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια έκταση 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στη Γερμανία διαμένουν 85 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια επιφάνεια δύο φορές μικρότερη» επισήμανε.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπαινίχθηκε ότι η Σύροι θα μπορούσαν να στεγαστούν στα άδεια κτίρια που οικοδομήθηκαν από την κρατική αρχή κέντρων μαζικής φιλοξενίας.
Σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι «οι εργασίες για την εκπόνηση του σχεδίου δεν έχουν προς το παρόν ολοκληρωθεί».
Η πρωτοβουλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν έως και 300.000 άνθρωποι σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, είχε ως αποτέλεσμα μια θύελλα επικρίσεων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει επίσης ότι διάκειται εχθρικά απέναντί της.
Το Σαββατοκύριακο μια φονική συμπλοκή σημειώθηκε στην πόλη Μπεϊσεχίρ (κεντρικά) μεταξύ ντόπιων και Σύρων. Ένας 18χρονος Τούρκος και ένας Σύρος σκοτώθηκαν αφού δέχθηκαν χτυπήματα από μαχαίρι σε μια άγρια μάχη, η οποία προκάλεσε την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας.
Αντιπαραθέσεις και κοινωνικές εντάσεις αποτελούν συχνά φαινόμενα μεταξύ του ντόπιου πληθυσμού και των Σύρων εκτοπισμένων, χωρίς να καταγράφονται θάνατοι σε γενικές γραμμές.
«Αυτό που συνέβη είναι πολύ ανησυχητικό» δήλωσε ο Κουρτουλμούς, ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό από δημοσιογράφους, προσθέτοντας εντούτοις ότι πρόκειται για ένα «μεμονωμένου» χαρακτήρα περιστατικό.