Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ αποφάσισε να διεξάγει έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης της χώρας μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχονται τόσο η ίδια όσο και το πανίσχυρο συγκρότημα του μεγιστάνα Ρούμπερτ Μέρντοκ.
Ο αρμόδιος υπουργός Επικοινωνιών, Στίφεν Κόνροϊ, είπε ότι την ανεξάρτητη έρευνα θα διεξάγει ο ομοσπονδιακός δικαστής Ράι Φίνκεσταϊν με τη βοήθεια του ακαδημαϊκού και δημοσιογράφου Μάθιου Ρίκετσον.
Η έρευνα αυτή αναμένεται να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του πανίσχυρου συγκροτήματος του Αυστραλού μεγιστάνα.
Οι εφημερίδες του Μέρντοκ με επικεφαλής την ναυαρχίδα του συγκροτήματος, «The Australian», έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την κυβέρνηση και προσωπικά την πρωθυπουργό Γκίλαρντ, στην οποία και επιτίθενται δριμύτατα με κάθε ευκαιρία.
Ο κ. Κόνροϊ είπε ότι στόχος της έρευνας δεν είναι να κάνει «κυνήγι μαγισσών και να επιτεθεί στο συγκρότημα της News». Οι εφημερίδες του εν λόγω συγκροτήματος αντέδρασαν με οργή στην είδηση για τη διεξαγωγή της έρευνας.
Η συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να διεξαχθεί έρευνα άρχισε πριν αρκετές εβδομάδες όταν ξέσπασε στη Μεγάλη Βρετανία το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στο οποίο και είχε εμπλακεί η εφημερίδα του Μέρντοκ «The news of the world».
Η κυβέρνηση αρχικά αντιμετώπισε το όλο θέμα με κάποιο σκεπτικισμό μέχρι που την σκυτάλη πήρε το κόμμα των Πράσινων το οποίο και ζήτησε να γίνει έρευνα, όχι μόνο για τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά κυρίως για το γεγονός της συγκέντρωσής τους στα χέρια λίγων εκδοτών.
Η κυβέρνηση στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να πάρει τη σχετική απόφαση, προσπάθησε να πείσει το κόμμα των Πρασίνων να μην επιμείνει στην επέκταση της έρευνας και για την ιδιοκτησία των Μέσων Ενημέρωσης.
Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, δείχνουν ότι -παρά τις πιέσεις που δέχονται από την κυβέρνηση να βάλουν νερό στο κρασί τους στο πολιτικά ευαίσθητο αυτό θέμα- δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη στη Γερουσία.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο ηγέτης των Πρασίνων, γερουσιαστής Μπομπ Μπράουν, δήλωσε ότι η έρευνα θα μας δώσει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε την πολυφωνία των Μέσων Ενημέρωσης η οποία και είναι απαραίτητη για τη δημοκρατική και την ομαλή λειτουργία των θεσμών.