Στους πατεράδες ανά τον κόσμο, που γιορτάζουν σήμερα, είναι αφιερωμένο το doodle της Google. Γιατί εκτός από τις μαμάδες, έχουν και οι μπαμπάδες τη δική τους ξεχωριστή ημέρα.
Η γιορτή εορτάζεται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Στην Ελλάδα και άλλες χώρες γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή κάθε Ιουνίου.
Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έγινε στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από μια Αμερικανίδα, τη Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να τιμήσει τη μνήμη των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.
Στο Αμερικανικό Κογκρέσο, το 1913, το νομοσχέδιο που θα έκανε επίσημη εορτή τη Γιορτή του Πατέρα καταψηφίστηκε λόγω φόβων… εμπορευματοποίησης της εορτής! Το θέμα επανήλθε μια δεκαετία αργότερα και το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια.
Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Η γιορτή εορτάζεται στην Αυστραλία την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, ενώ η Εκκλησία το γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος (κινητή εορτή τον Ιούνιο). Στην Ευρώπη έπαψε να είναι «ημέρα του πατέρα» αλλά ονομάζεται «γιορτή του πατέρα» (fête des pères) με αρχή από τη Γερμανία που συνδεόταν άμεσα με την οικογενειακή έξοδο, τη γιορτή της μπύρας, κτλ.