Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα αρθούν όσο δεν θα εφαρμόζονται οι συμφωνίες του Μινσκ, στόχος των οποίων είναι το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Το επόμενο στάδιο είναι σαφές: η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσει η συζήτησή μας και ο μόνος τρόπος για να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί», δήλωσε ο Γιούνκερ, καλεσμένος για πρώτη φορά στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης μετά την εκλογή του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η εδαφική ακεραιότητα (της Ουκρανίας) είναι σημαντική. Δεν μπορεί να αγνοηθεί», τόνισε. «Οι ενέργειες της Ρωσίας κλόνισαν τις ίδιες τις αρχές της ασφάλειας της Ευρώπης», τόνισε.
Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας επιδεινώθηκαν μετά την επιβολή το 2014 των αμοιβαίων οικονομικών κυρώσεων που υιοθετήθηκαν μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως το Κίεβο και η Ουάσινγκτον, οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη Ρωσία ότι στηρίζει τις δυνάμεις των αυτονομιστών που πολεμούν τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.
Οι συμφωνίες του Μινσκ 2 υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2015, έπειτα από γαλλογερμανική πρωτοβουλία και παρουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και προβλέπουν εκεχειρία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία όπως και σειρά μέτρων για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Οι χώρες της Δύσης κατηγορούν το Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι δεν εφαρμόζουν τις συμφωνίες αυτές. Η Ουκρανία και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις των συμφωνιών.
Ο Γιούνκερ, που είχε προειδοποιήσει ότι η επίσκεψή του στη Ρωσία δεν σημαίνει «αλλαγή στάσης» της ΕΕ, δήλωσε ωστόσο ότι είναι ανοικτός στο διάλογο.
«Πρέπει να μιλήσουμε με την Ρωσία, με την ηγεσία της, με τον λαό της. Για ορισμένους, αυτό ίσως είναι κάτι ριζοσπαστικό, για μένα είναι κοινή λογική. Η σχέση μας έχει διαταραχθεί και πάσχει από έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά δεν είναι σε κατάσταση που δεν μπορεί να θεραπευτεί. Πρέπει να συνεχίζουμε να συζητούμε, ακόμη και όταν εφαρμόζονται οι κυρώσεις, πρέπει να αφήνουμε την πόρτα ανοικτή», τόνισε ο Γιούνκερ.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, ο Γιούνκερ απηύθυνε εξάλλου έκκληση στη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας ότι ένα Brexit θα προκαλέσει παγκόσμια αβεβαιότητα.
«Νομίζω ότι οι βρετανοί φίλοι θα ήταν καλύτερα να μην το κάνουν (να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ), διότι αν η Βρετανία φύγει, αυτό θα είναι η αρχή μιας περιόδου μείζονος αβεβαιότητας τόσο στη Βρετανία και εντός της ΕΕ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο». Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα «κινδυνεύσει να πεθάνει», εάν επικρατήσει το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία. «Όμως πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από αυτό που παρατηρούμε».
«Δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινδυνεύσει με θάνατο, αν η Βρετανία φύγει, γιατί θα συνεχίσουμε μια πολιτική στενής συνεργασίας στην Ευρώπη και μάλιστα θα προχωρήσουμε περαιτέρω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως όσον αφορά την οικονομική και τη νομισματική ένωση», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.