«Επιβεβαιώνεται πως δεν γίνονται μαζικές επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά η κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται μεμονωμένα από τις ελληνικές αρχές», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Κλάας Ντάικχοφ κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο, μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών.
Ερωτηθείς σχετικά με τις μόλις δύο (από σύνολο 57) θετικές αποφάσεις από τις Επιτροπές Προσφυγών για επιστροφή αιτούντων άσυλο από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, ο Ολλανδός υπουργός σημείωσε ότι «το σύστημα δουλεύει», καθώς αποδεικνύεται πως οι ελληνικές αρχές παίρνουν αποφάσεις ανάλογα με την περίπτωση και πως δεν ισχύει ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα. Ανέφερε δε, πως οι ελληνικές αρχές «εξετάζουν την βελτίωση αυτής της διαδικασίας» και πως οι 28 υπουργοί της ΕΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα για το ότι η Τουρκία αποτελεί ασφαλή χώρα, στην οποία μπορούν να επιστραφούν αιτούντες άσυλο.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές θα «συστήσουν νέες αρχές Προσφυγών» που θα ασχολούνται με τις αποφάσεις για τις αιτήσεις που δεν γίνονται δεκτές. Ωστόσο, διευκρίνισε πως μέχρι τότε οι προσφυγές θα εξετάζονται από τις υπάρχουσες επιτροπές.
Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε πως η μείωση των ροών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά συνεχίζεται, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι επιστροφές στην Τουρκία.
Ωστόσο, σημείωσε πως παραμένουν παγιδευμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, καλώντας και πάλι τα κράτη – μέλη να «αυξήσουν δραματικά» τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία και τις επανεγκαταστάσεις απευθείας από την Τουρκία. Συνολικά, ανέφερε, 2195 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί από τις δύο χώρες (1420 από την Ελλάδα), ενώ χθες πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση 139 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γαλλία. «Αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθηθεί τώρα» υπογράμμισε ο επίτροπος.