Την ανάγκη να αποκτήσει η Ιταλία ηγετικό ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Μεσόγειο επισήμανε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου ‘Αντζελο Σκόλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

«O ΟΗΕ απέτυχε και η Ευρώπη έχασε τις βεβαιότητές της. Χρειάζεται μια νέα διεθνής τάξη και η Ιταλία πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο για το μεταναστευτικό στη Μεσόγειο», δήλωσε.

Ο επιφανής καρδινάλιος της Καθολικής Εκκλησίας προσθέτει ότι οι ενορίες στην Ιταλία «πρόκειται να ετοιμάσουν ένα σχέδιο ευρείας υποδοχής για το καλοκαίρι, σε σχολεία, γυμναστήρια και χώρους που συνήθως χρησιμοποιούνται από το κατηχητικό», αλλά «αυτό που χρειάζεται, πάνω από όλα, είναι μια μόνιμη λύση και όχι εκτάκτου ανάγκης».

«Ο δρόμος είναι προδιαγεγραμμένος, πρέπει να κυβερνήσουμε και να συνοδεύσουμε τη διαδικασία συνάντησης και αλληλοεπιρροής πολιτισμών και ανθρώπων, με μια ισορροπημένη υποδοχή και πραγματική ένταξη των πολιτών που θέλουν να εγκατασταθούν στις χώρες μας», συμπληρώνει ο αρχιεπίσκοπος της ιταλικής συμπρωτεύουσας.

«Διαπιστώνοντας την αποτυχία των ευρωπαϊκών πολιτικών, θεωρώ ότι χρειάζεται μια νέα διεθνής τάξη, χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία να ανταποκρίνεται πραγματικά στην ονομασία της, ξεκινώντας από απτά και συγκεκριμένα προβλήματα», δηλώνει στην Λα Ρεπούμπλικα ο ιταλός κληρικός.

Ο καρδινάλιος Σκόλα τονίζει ότι είναι απαράδεκτο να κρατά κανείς μετανάστες και πρόσφυγες στα διάφορα κέντρα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα και ότι, αντιθέτως, είναι κάτι που αυξάνει τον φόβο. Παραθέτει το παράδειγμα, τέλος, της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία -παρά τη γραφειοκρατία- προσπαθεί να προσφέρει μικρές δουλειές στους μετανάστες, οι οποίες αποδεικνύονται χρήσιμες και στο κοινωνικό σύνολο.