Η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει απόψε το βράδυ την νέα δέσμη έκτακτων οικονομικών μέτρων για την επόμενη διετία, το ύψος της οποίας, με τις τελευταίες διορθωτικές παρεμβάσεις, από τα 45,5 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν αρχικά εκτιμάται πως τελικά ανέρχεται στα 52,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κάνοντας μια ακόμη αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε την επιβολή έκτακτης οικονομικής εισφοράς για την επόμενη τριετία, σε όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 300.000 ευρώ.
Χθες, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε γίνει αναφορά σε υψηλότερές συνολικές απολαβές, της τάξης των 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθούν επιπλέον έσοδα για τα ταμεία του ιταλικού δημοσίου, που υπολογίζονται σε 342 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.
Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, από το 20% στο 21%, με εξαίρεση τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ιατρικά είδη, φαρμακευτικά και θεραπευτικά σκευάσματα) για τα οποία ο Φ.Π.Α. παραμένει στο 4%. Η αύξηση μεταξύ άλλων αφορά τα υποδήματα, τα ηλεκτρονικά είδη, προϊόντα ένδυσης, τον καφέ (που για τους ιταλούς θεωρείται σχεδόν είδος πρώτης ανάγκης) και τα ξενοδοχεία.
Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης (την τεσσαρακοστή ένατη της τελευταίας τριετίας) για την άμεση έγκριση των μέτρων.
«Η κυβέρνηση αυτή ξέρει μόνο να ψεύδεται. Η απόρριψη κάθε συζήτησης μας παραδίδει μια δέσμη μέτρων που παραμένει άδικη και αναποτελεσματική», δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Ο επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, είπε πως «η χρήση της ψήφου εμπιστοσύνης αποτελεί πράξη λιποψυχίας μιας κυβέρνησης που δεν έχει, πλέον, τίποτα να πει και να προσφέρει στην χώρα».
Θετική αντίθετα ήταν η αντίδραση της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας, Confindustria, η οποία, σε ανακοινωθέν της, τονίζει ότι «ορισμένες από τις πρόσθετες παρεμβάσεις ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της δέσμης οικονομικών μέτρων», και προσθέτει ότι «το σχετικό διάταγμα πρέπει να εγκριθεί άμεσα, για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος που να επιτρέψει την γρήγορη επίτευξη του στόχου της δομικής εξυγίανσης της δημόσιας οικονομίας».
Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην γερουσία της Ρώμης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου στις οκτώ ώρα Ιταλίας (9 ώρα Ελλάδος).