Από τα 550 μέλη του κοινοβουλίου της Τουρκίας τα 373 υποστήριξαν το σχέδιο για την άρση της βουλευτικής ασυλίας από δικαστικές διώξεις, μια συνταγματική αλλαγή για την οποία η φιλοκουρδική αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει πως μπορεί σχεδόν να εξαλείψει την κοινοβουλευτική παρουσία της.
Ο αριθμός των βουλευτών που το ψήφισαν ήταν αρκετός για να αλλάξει απ’ ευθείας το σύνταγμα χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα.
Το κοινοβούλιο πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα άλλες δύο ψηφοφορίες για στοιχεία του νομοσχεδίου, οι οποίες θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα των κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που μάχονται εδώ και τρεις δεκαετίες στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Το HDP το αρνείται.
Αντίπαλοι του Ερντογάν υποστηρίζουν πως η άρση της ασυλίας αποτελεί τμήμα μιας στρατηγικής, οι στόχοι της οποίας είναι να ωθηθεί το HDP εκτός κοινοβουλίου, να ενισχυθεί το κυβερνών κόμμα AKP και να σταθεροποιηθεί η υποστήριξη του κοινοβουλίου στο σύστημα της εκτελεστικής προδρίας που θέλει ο Ερντογάν.
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, εκ των ηγετών του HDP, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Reuters πως η άρση της ασυλίας είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερη βία και να στραγγαλίσει τη δημοκρατία.
Οι βουλευτές έχουν σήμερα ασυλία από δικαστικές διώξεις. Ο νέος νόμος θα επιτρέπει στους εισαγγελείς να ασκούν διώξεις εναντίον μελών του κοινοβουλίου σε βάρος των οποίων διεξάγονται σήμερα έρευνες: 138 βουλευτές, από τους οποίους οι 101 ανήκουν στο HDP και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.
Το HDP έχει δηλώσει πως ενδέχεται να φυλακιστεί η συντριπτική πλειονότητα των 59 βουλευτών του, κυρίως για απόψεις που έχουν εκφράσει, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εξαλειφθεί η κοινοβουλευτική παρουσία του.