Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει σε λιβυκές εταιρίες λιμανιών, πετρελαϊκές εταιρίες και τράπεζες σήμερα καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της συναντώνται για να συζητήσουν τρόπους που θα βοηθήσουν τη μετάβαση στη χώρα αυτή έπειτα από τέσσερις δεκαετίες διακυβέρνησης από τον Μουάμαρ Καντάφι.
Η επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ ανέφερε ότι 28 λιβυκά νομικά πρόσωπα απαλλάσσονται από τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών της Τρίπολης, της αλ Χομς, της Μπρέγκα, της Ρας Λανούφ, της Ζαουίγια και της Ζουάρα.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης η Libyan Arab Airlines (LAA), ο λιβυκός κρατικός αερομεταφορέας καθώς και ενεργειακές εταιρίες, περιλαμβανομένων εταιριών πετρελαίου και αερίου στη Ρας Λανούφ, εταιριών και διυλιστηρίων στη Σύρτη, στην Μπρέγκα, στο Μαμπρούκ και εθνικής εμβέλειας, όπως η Oil Libya Holding Company και η ελεγχόμενη από αυτήν Tamoil.
Ανάμεσα στις τράπεζες οι κυρώσεις σε βάρος των οποίων ήρθησαν είναι οι National Commercial Bank, Gumhouria Bank, Sahara Bank και First Gulf Libyan Bank.
Η επίσημη άρση των κυρώσεων σημειώθηκε μια ημέρα μετά τη σύνοδο του Παρισιού, στην οποία υπήρξαν υποσχέσεις για την αποδέσμευση περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθεί το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Λιβύη, που αναλαμβάνει την εξουσία, να ανοικοδομήσει τη χώρα έπειτα από έξι μήνες εμφυλίου πολέμου.
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντώνται στο πολωνικό θέρετρο Σοπότ σήμερα και αύριο για να συζητήσουν τρόπους να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της Λιβύης.
Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν ηγετικό ρόλο στην αποστρατιωτικοποίηση της Λιβύης και την εγγύηση της ασφάλειας μετά το τέλος της σύγκρουσης, αλλά η Ευρώπη έχει επιδείξει ότι έχει δυνατότητες στην περιοχή.
«Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα βοηθήσει τη Λιβύη εξαρτάται πρώτα από το τι θέλουν οι αρχές της Λιβύης», τόνισε. «Η Λιβύη είναι δυνητικά μια πλούσια χώρα και αποτελεί κλειδί λόγω της προσπάθειας να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ενέργεια».
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι συνολικά θα αποδεσμευτούν 15 δισ. δολάρια από δεσμευμένους λιβυκούς πόρους–μεταξύ άλλων 3 δισ. δολάρια που η επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε να αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, 1,5 δισ. ευρώ από τη Γαλλία, 2,6 δισ. ευρώ από την Ιταλία, 1 δισ. από τη Γερμανία και 700 εκατ. ευρώ από την Ολλανδία.
Στο μεταξύ στη Λιβύη, ο επικεφαλής των εξεγερμένων κάλεσε τους μαχητές από άλλες επαρχίες που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας να «επιστρέψουν» στους τόπους της καταγωγής τους, διότι «η Τρίπολη είναι ελεύθερη» και οι μαχητές που τους έχει ανατεθεί αυτό το καθήκον «είναι ικανοί να την προστατεύσουν».
Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ κάλεσε να «υπάρξει αυτή η διαδικασία», είπε ο Άχμεντ Ντάρατ, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικών στο Συμβούλιο. «Επαρκούμε, καθώς η Τρίπολη είναι ελεύθερη. . . (οι μαχητές) πρέπει να εγκαταλείψουν (την πρωτεύουσα) και να επιστρέψουν στις γενέτειρές τους», πρόσθεσε ο Ντάρατ. «Αυτήν τη στιγμή οι μαχητές στην Τρίπολη επαρκούν για να υπερασπιστούν την πόλη», συνέχισε. «Έχουμε ένα σχέδιο για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της πόλης και των στρατηγικών τοποθεσιών. . . θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σάββατο».
Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Βρετανία Γκούμα αλ-Γκαμάτι δήλωσε ότι σε περίπου οκτώ μήνες θα εκλεγεί Συντακτική Συνέλευση στη Λιβύη και οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε είκοσι μήνες από σήμερα