Με μια νέα απειλή για την εξουσία της βρέθηκε σήμερα αντιμέτωπη η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, καθώς ο επικεφαλής της εισαγγελίας της λατινοαμερικάνικης χώρας ζήτησε να ανοίξει μια έρευνα σε βάρος της για παρακώλυση της δικαιοσύνης.
Η κεντροαριστερή Ρουσέφ, η οποία πιθανόν θα παυθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται η Γερουσία να εγκρίνει την παραπομπή της για παραβίαση του νόμου όσον αφορά τα δημοσιονομικά στη Βραζιλία, δήλωσε ότι η νέα κατηγορία σε βάρος της βασίζεται σε απερίφραστα ψεύδη ενός πρώην γερουσιαστή του Κόμματος Εργατών (PT).
«Εάν διεξαχθεί έρευνα, είμαι βέβαιη ότι θα δείξει πως ο γερουσιαστής Ντελσίντιου ντου Αμαράλ είπε ψέματα για άλλη μια φορά», είπε η Ρουσέφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο γενικός εισαγγελέας Ροντρίγκου Ζανό ζήτησε από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο να εγκρίνει την έναρξη έρευνας σε βάρος της Ρουσέφ, διότι φέρεται να αποπειράθηκε να παρακωλύσει την ευρεία έρευνα για διαφθορά στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, την Petrobras.
Επίσης ο Ζανό ζήτησε από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βραζιλίας να εγκρίνει την έναρξη έρευνας σε βάρος του προκατόχου της Ρουσέφ και ιδρυτή του PT, του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, για τον ρόλο του στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στην Πετρομπράς.
Αν και η Ρουσέφ δεν αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα έρευνα για διαφθορά προσωπικά, η έρευνα περί παρακώλυσης της δικαιοσύνης –εάν την εγκρίνει το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο– θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την άμυνά της ενόψει της διαδικασίας της παραπομπής της από τη Γερουσία.
Το σώμα αυτό του κοινοβουλίου της Βραζιλίας, το οποίο πλέον ελέγχεται από τους αντιπάλους της Ρουσέφ, αναμένεται να ψηφίσει την 11η Μαΐου υπέρ της παραπομπής της σε δίκη. Κατόπιν η Ρουσέφ θα παυθεί αυτόματα από το αξίωμα, ενόψει μιας δίκης που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 180 ημέρες.
Ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ, που ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για να σχηματίσει μια μεταβατική κυβέρνηση, αναμένεται να αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος και αναμένεται να ασκήσει την εξουσία για το υπόλοιπο της θητείας της Ρουσέφ, ως το 2018, προϋποτιθεμένου ότι αυτή θα καταδικαστεί και θα απομακρυνθεί οριστικά από το ανώτατο αξίωμα στη Βραζιλία.
Η πολιτική κρίση σηματοδότησε την παράλυση της κυβέρνησης κι έχει αναστείλει τις προσπάθειες για να βγει η χώρα από τη χειρότερη οικονομική ύφεση μετά το 1930, την ώρα που το κράτος-γίγαντας της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει τις φρενιτιώδεις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού. Μολαταύτα, η Ρουσέφ διατείνεται πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η βραζιλιάνικη οικονομία ανακάμπτει.
Παρότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά σχεδόν 4% για δεύτερη συναπτή χρονιά το 2016, οικονομολόγοι σημειώνουν πως η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρεάλ θα τονώσει τις επενδύσεις.