Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι 84 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός φουσκωτού σκάφους στα ανοικτά της Λιβύης, επικαλούμενος τις μαρτυρίες των 26 ανθρώπων που διασώθηκαν.
«Είκοσι έξι διασωθέντες μετανάστες στη Μεσόγειο έπειτα από ένα ναυάγιο: σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο ΔΟΜ, 84 άνθρωποι αγνοούνται», έγραψε ο Φλάβιο ντι Τζάκομο, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ιταλία, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντι Τζάκομο διευκρίνισε πως σύμφωνα με όσα αφηγήθηκαν τα 26 πρόσωπα που σώθηκαν, 110 άνθρωποι, όλοι τους μετανάστες από κράτη της δυτικής Αφρικής, είχαν επιβιβαστεί στη Λιβύη στο φουσκωτό, γεγονός που σημαίνει ότι 84 αγνοούνται. Το πλεούμενο «ήταν σε άσχημη κατάσταση, έμπαζε νερό, και πολλοί άνθρωποι έπεσαν στο νερό και πνίγηκαν», ανέφερε ο Ντι Τζάκομο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δέκα έπεσαν (στη θάλασσα) πολύ γρήγορα και πολλοί ακολούθησαν μερικά λεπτά αργότερα», διευκρίνισε.
Ένα ιταλικό φορτηγό πλοίο επενέβη την Παρασκευή και έσωσε τους 26 ανθρώπους που επέβαιναν στο φουσκωτό, το οποίο είχε σχεδόν ξεφουσκώσει και βυθιζόταν, περίπου τέσσερα μίλια (7,4 χλμ.) στα ανοικτά της πόλης Σαμπράτα, ανάμεσα στην Τρίπολη και στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, ανέφερε χθες Σάββατο το λιμενικό σώμα της Ιταλίας, το οποίο είχε εκδώσει σήμα συναγερμού.
Στην περιοχή επικρατούσε θαλασσοταραχή, με κύματα που ξεπερνούσαν τα δύο μέτρα, γεγονός που κατέστησε δύσκολη την έρευνα για τους αγνοούμενους, και το φορτηγό χάραξε ρότα προς τον βορρά, πέραν των χωρικών υδάτων της Λιβύης, όπου οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν σε δύο σκάφη του ιταλικού λιμενικού σώματος. Τα δύο σκάφη τους μετέφεραν κατόπιν στο νησί Λαμπεντούζα, ανάμεσα στη Λιβύη και τη Σικελία, όπου ο ΔΟΜ μπόρεσε να συγκεντρώσει τις πρώτες μαρτυρίες τους αμέσως μετά την άφιξή τους χθες Σάββατο.
Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ιταλικό λιμενικό σώμα εικονίζουν δύο γυναίκες, καλυμμένες με κουβέρτες, να κατεβαίνουν από το ένα από τα περιπολικά του. Πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι, ηλικίας από 16 μέχρι 17 ετών, είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που διασώθηκαν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ.
Η μεγάλη πλειονότητα των 27.000 και πλέον μεταναστών που έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς προέρχονται από χώρες της Αφρικής, κατά κύριο λόγο τη Νιγηρία, τη Γκάμπια και τη Σενεγάλη.
Ένα φουσκωτό όπως αυτό από το οποίο διασώθηκαν οι 26 συνήθως μεταφέρει έως και 100 μετανάστες, και οι αρχές εξέφρασαν πολύ γρήγορα φόβους ότι υπό αυτές τις συνθήκες, θα υπήρχαν δεκάδες αγνοούμενοι.
Εκατοντάδες μετανάστες, από τους οποίους όλο και περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά, επιβιβάζονται κάθε εβδομάδα σε πλεούμενα στη Λιβύη ελπίζοντας να φθάσουν στην Ευρώπη και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Στην πλειονότητά τους, περισυλλέγονται από ιταλικά και ευρωπαϊκά πλοία που περιπολούν σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου.
Περίπου 500 μετανάστες διασώθηκαν την Παρασκευή. Δύο πτώματα βρέθηκαν σε ένα φουσκωτό κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης, ανέφερε ο Ντι Τζάκομο.
Τουλάχιστον 1.261 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο από την αρχή της χρονιάς στη Μεσόγειο, οι περισσότεροι προσπαθώντας να φθάσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.