Η αρχή του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους θα περιλαμβάνεται στο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μετά την έντονη αντιπαράθεση που προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ ενός θρησκευτικού Συντάγματος.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν, μέλος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κατά συντριπτική πλειοψηφία μουσουλμανική Τουρκία χρειάζεται ένα θρησκευτικό Σύνταγμα, πρόταση που έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας. Στη συνέχεια ο Καχραμάν δήλωσε ότι τα σχόλιά του ήταν «προσωπικές απόψεις» και ότι το νέο Σύνταγμα πρέπει να εγγυάται τις θρησκευτικές ελευθερίες.
«Στο νέο Σύνταγμα που καταρτίζουμε θα υπάρχει η αρχή της κοσμικότητας του κράτους ώστε να εγγυάται την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας των πολιτών και ώστε το κράτος να ισαπέχει από όλες τις θρησκείες», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε δημόσια ομιλία του στην Άγκυρα.
«Οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δεν αποτελούν θέμα συζήτησης για εμάς», επέμεινε ο πρωθυπουργός.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη χώρα, μερικές από τις οποίες διαλύθηκαν βίαια από την αστυνομία, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν.
«Ως μουσουλμανική χώρα, γιατί θα πρέπει να είμαστε σε μια κατάσταση όπου ακυρώνουμε τη θρησκεία; Είμαστε μια μουσουλμανική χώρα. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η κοσμικότητα του κράτους δεν πρέπει να υπάρχει στο νέο Σύνταγμα», δήλωσε ο Καχραμάν προκαλώντας αμέσως την οργή κύκλων υπέρ της κοσμικότητας του κράτους καθώς και του συνόλου της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.
Το ΑΚΡ τήρησε επίσης αποστάσεις από τον Καχραμάν. «Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου μας εξέφρασε δικές του απόψεις», αντέδρασε ο πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κροατία.
Μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2002, το ΑΚΡ κατηγορείται από τους επικριτές του ότι θέλει να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία.
Το κόμμα επέτρεψε την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία, αίροντας έτσι την εδώ και δεκαετίες αυστηρή απαγόρευσή της στις δημόσιες υπηρεσίες και τα πανεπιστήμια, με συνέπεια να προκαλέσει την οργή των υποστηρικτών της κοσμικότητας του κράτους, οι οποίοι το κατηγορούν ότι διαλύει τις αρχές της σύγχρονης Τουρκίας όπως τέθηκαν από τον ιδρυτή της Μουσταφά Κεμάλ.