Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα μια από τις σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία ότι προβαίνει σε εκβιασμό, μετά την απόφαση της να αναστείλει τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι τακτικές της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC) έδειξαν ότι δεν είναι σε θέση να επιτύχει συμφωνία και ότι δεν μπορεί να είναι ο μόνος εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις.

«Οι συζητήσεις της Γενεύης θα πρέπει να είναι ένα “εργαστήρι” για τη συμφωνία για το περίγραμμα της κοσμικής κρατικής υπόστασης της Συρίας στο μέλλον και για τον καθορισμό του τρόπου επίτευξης αυτής και όχι ένα “ανατολίτικο παζάρι” όπου επικρατούν μέθοδοι στυγνού εκβιασμού, σε σχέση με τη διεθνή κοινότητα», υπογραμμίζεται.

«Με την έκδοση τελεσιγράφων, η ομάδα του Ριάντ (σ.σ. HNC) φαίνεται, ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι δεν έχει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις», προσθέτει η ανακοίνωση.

Παράλληλα η Μόσχα χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δυνάμεις πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ παραβιάζουν την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και για ελεύθερη διανομή αγαθών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως σημειώνεται, οι ενέργειες της HNC τονίζουν τη σημασία συμμετοχής και άλλων οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στις συζητήσεις.

Τέλος, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως στηρίζει την απόφαση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, παρά την απόφαση της συριακής αντιπολίτευσης να αναστείλει τη συμμετοχή της σε αυτές.