Αντίθετος με τη δράση της «αστυνομίας ηθικής» δηλώνει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί. Χιλιάδες μυστικοί πράκτορες άρχισαν από τη Δευτέρα να ελέγχουν νεαρές γυναίκες που δεν φορούν σωστά το ισλαμικό χιτζάμπ ή όσες παίζουν δυνατά μουσική στα αυτοκίνητά τους αλλά και άνδρες με μη αποδεκτά μαλλιά ή ντύσιμο.
Σε ό,τι αφορά της παραβάσεις αυτές, οι πράκτορες τις αναφέρουν μέσω sms στην έδρα της αστυνομίας.
Ο πρόεδρος Ροχανί ερωτήθηκε για το θέμα και απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις και ότι ο ίδιος θα τηρήσει την υπόσχεσή του να διαφυλάξει τις ελευθερίες των πολιτών.
«Η πρώτη μας υποχρέωση είναι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας. Ο Θεός χάρισε αξιοπρέπεια σε όλα τα ανθρώπινα όντα και αυτή η αξιοπρέπεια προηγείται της θρησκείας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, σύμφωνα με τον πρακτορείο ISNA.
Η ιρανική αστυνομία ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις και τελεί υπό την εποπτεία του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ωστόσο η ιρανική κυβέρνηση έχει κάποια αρμοδιότητα επί της πολιτικής που ακολουθείται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών.
Η αστυνομία της ηθικής στο Ιράν σταματά και ελέγχει γυναίκες στον δρόμο διότι φορούν ρούχα σε ζωηρά χρώματα, διότι το χιτζάμπ τους είναι χαλαρό ή διότι φορούν μέικ απ, ενώ οι άνδρες ελέγχονται για «απαράδεκτα» στυλ μαλλιών ή ενδυμασίας. Η ειδική αυτή αστυνομία έχει κλείσει κουρεία διότι έκαναν «δυτικά» κουρέματα και καφέ στα οποία τα αγόρια και τα κορίτσια δεν τηρούσαν τον ισλαμικό νόμο.
Ο Ροχανί αναδείχθηκε στην εξουσία κυρίως χάρις στην ψήφο των νέων και έχει εκφράσει τη διαφωνία του με τους αυστηρούς κανόνες του ισλάμ. Πολλοί νέοι Ιρανοί ήλπιζαν ότι η προεδρία του θα συνοδευτεί από τη χαλάρωση των κοινωνικών και πολιτισμικών περιορισμών.
Οι σκληροπυρηνικοί ωστόσο κινητοποιήθηκαν για να μπλοκάρουν κάθε χαλάρωση των κοινωνικών κανόνων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποιώντας κατά της «διείσδυσης» της δυτικής κουλτούρας και επέκριναν τον Ροχανί για την περυσινή του δήλωση σύμφωνα με την οποία η αστυνομία πρέπει να εποπτεύει την τήρηση των νόμων και όχι του ισλάμ.
Το 2014 ο Ιρανός πρόεδρος είχε πει «δεν μπορείς να στέλνεις τους ανθρώπους στον παράδεισο με το μαστίγιο» προκαλώντας την αντίδραση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.