«Λόγω της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, έχει σαφώς μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα και αυτό μας δίνει μία ανάσα την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να βρούμε μόνιμες και κοινές λύσεις στην Ευρώπη». Τα παραπάνω τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στη Βιέννη.
Όπως παρατήρησε ο ίδιος, στο προσφυγικό ζήτημα συνεχίζει να παραμένει ως στόχος η προώθηση κοινών ευρωπαϊκών μέτρων, και όσο κι αν η συμφωνία με την Τουρκία δίνει αποτελέσματα, αυτό δεν συνιστά μία μακροπρόθεσμη λύση.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, η Αυστρία πρέπει να ενεργήσει προνοητικά και να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να βρεθεί μελλοντικά στο προσκήνιο η διαδρομή από το συνοριακό πέρασμα Μπρένερ (σ.σ. στα ιταλοαυστριακά σύνορα), και ενόσω δεν λειτουργεί καλά η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι «πολιτικά αναγκαίο και σωστό η Αυστρία να κάνει τα απαραίτητα βήματα».
Ο ίδιος παρέπεμψε στη συζήτηση που διεξάγεται τώρα στην αυστριακή Βουλή ως προς τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο, όπως η εφαρμογή της αποκαλούμενης από τους Σοσιαλδημοκράτες, «τιμής αναφοράς», δηλαδή των ανώτατων ορίων στις αιτήσεις ασύλου στην Αυστρία, τις οποίες η κυβέρνηση έχει καθορίσει σε συνολικά 37.500 μέσα στο 2016.
Σε σχέση με την κριτική που ασκείται στο νέο νομοσχέδιο περί ασύλου, το οποίο έχει κατατεθεί, συζητείται στη Βουλή και θεωρείται από τους επικριτές του ως «εξαιρετικά σκληρό», ο καγκελάριος επισήμανε πως «η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει από κοινού σε μέτρα, όπως η τιμή αναφοράς και τηρεί μία σαφή στάση. Προς τούτο χρειάζεται μία νομική βάση, για την οποία υπάρχει διαβούλευση με την κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι βουλευτές έχουν την πρόταση νόμου και η σχετική συζήτηση δεν θα είναι εύκολη – ωστόσο είμαι πεπεισμένος πως θα βρούμε μία ρύθμιση».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι τοποθετήσεις του προερχόμενου από τους σοσιαλδημοκράτες, υπουργού Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, όσο και της απερχόμενης υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ, του Λαϊκού Κόμματος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, δεν πρόκειται για μία επίκαιρη κατάσταση ανάγκης, ωστόσο κανείς πρέπει να είναι ρεαλιστής και να προετοιμάζεται για μία τέτοια στο μέλλον, ώστε να μπορεί να λάβει αμέσως μέτρα μετά.